Monday, 5 November 2012

Resepi Ikan Pais Tempoyak..

Pertamanya, mama memang suke tempoyak..rsenye tempoyak lah makanan paling best..hihihi..tapi tak semua dish leh pakai tempoyak kan..paling bese masak dengan tempoyak adalah gulai dan sambal..

Tetiba mama terpandang resepi pais ikan tempoyak ni kat majalah Saji..kalau tak silap mama..tak ingat sebab dah lame...ape lagi..terus lah nak cube..

Senang je

Bahan-bahan..
 
Ikan patin (3-4 ptong)..nak pakai ikan talapia pon boleh..
3 sudu tempoyak
7 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 batang serai
1 biji bwang merah
2 ulas bawang putih
Daun kunyit racik2 (optional, mama tak letak sebab hubby tak suke daun kunyit)
Garam secukup rase
 
Cara masak..
 
Senang je..blender semua..dah siap..gaul ngan ikan tadi..letak dalam aluminium foil..tabur daun kunyit..kalau nak best lagi, leh jgk pakai daun pisang..lagi wangiiii..bakar..mama bakar atas kuali je..dalam 20 mnit cmtu dah masak..
 
 
 
Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment