Friday, 9 November 2012

Resepi Fillet Ayam Berempah and vegies..

Ni dinner malam semalam..dalam misi berdiet..memula nak wat laksa memandangkan semalam baru dapat pes laksa Sarawak..tapi Incik Huby takmo plak..jadi..ni lah hasilnya...psstt..sonok kan jadi Incik Hubby, leh oder makanan cam kat kedai mamak..hehehe.. =p
 
Resepi die senang je..
 
BAHAN-BAHAN
250g daging ayam cincang.. leh dapat 8 fillet saiz lebih krg dalam gambar tu..
Separuh bawang merah (bawang besar)
2 bijik bawang putih
Sikit halia
Sikit black paper
Sikit ketumbar
Sikit serbuk kunyit
Garam secukup rase
Tepung jagung
Telur
Oat/bread crumb..(optional..kalau nak rangup, boleh pakai..untuk resepi ni mama tak pakai)
 
Cara masak
 
Gaul daging ngan rempah2 tadi..campurkan garam..Bentukkan panjang2 cam gambar tu..tak nak panjang2, bentukkan lah ikut suke hati..hihi..golekkan atas tepung kagung, pastu telur, last sekali oat ataupun bread crumbs..goreng dalam non-stick pan dgn sikiiiittt je minyak..dag kuning2 tu angkat..siap dah..
 
 
Untuk sayur tu, mama tumis sikit ngan minyak jagung, bawang ngn black paper..nmpak tak cendawan enoki?hiii..
 
 
 
 Masa penyediaan dalam 30 minit je..
 
Selamat mencuba!



2 comments:

  1. tq atas resipi tuh...nak suh wife PM cuba buat lah....:)

    ReplyDelete