Huuu..2-3 hari ni citer pasal tempoyak je kan..tempoyak betullah mama ni..hehehe..nasiblah..We are Malaysian..jangan tak tau, dulu mama ada chinese friend yang makan tempoyak.. =)
Senang je buat tempoyak sebenarnya..tak payah beli mahal-mahal..mama penah beli tempoyak kat pasar malam..sebungkus cinonet (kecik SANGAT) tu harga dia RM2..sekali dah masak, rase die cam memang masam habis..serupa rase cuka..menyumpah habis dalam hati..habis punah gulai tempoyak mama..masam dia tahap yang kalau makan tu bolehsakit perutlah senang citer..mama rase2 memang die letak cuke dalam tempoyak tu..sakithati betul..
Maka, bile citer (dengan penuh perasaan kat mak), mak pon bagi lah resepi buat tempoyak..
Bahan buat tempoyak hanyalah durian dengan garam saja..durian tu terpulang nak pakai yang macam mana..macam mak mama, dia selalu pakai durian yang tak berapa elok tu..bukan yang busuk, tapi yang keras2 tu..mama tak tau apa istilah yang proper..macam nenek mama plak, dia pakai durian yang elok, yang cantik..sebab nenek kata, nanti sedap buat masak (which is true)..durian tak baper elok pun ok, daripada buang kan..jadi jugak tempoyak, rase jugak durian..cume manis tu kurang sikit lah.. =)
Cara dia..buang biji durian..amik isi je..lepas tu, letak garam..agak-agak lah..kalau rase dah masin tu, dah lah..jangan over masin pulak..simpan dalam bekas kedap udara..letak kat luar peti ais dulu dalam 1-2 hari..agak-agak dah jadi masam tu, buleh simpan dalam peti ais..senang kan?
No comments:
Post a Comment