Monday, 29 December 2014

Work! Cake and Dessert..Sila cuci mata

Too lazy and too bz to write..dua2 pun ada..hahaha. .entry ni nk tayang hasil kerja je..hihi..silalah jamu mata..ngehngeh..rsepi nnt lain thun kite tepek...mlsnya ya ampun...


Wedding cake semalam..skrg ni trend kek bunga kmbang staman..hihi..dieorg pggl ranunculus ke hapa..nntlah mama godek..ni rose suka hati jnji jadik..haha..

Edibleimage kek..theme frozen memanjang skrg ni..

Sugar cookies...sugar cookies Tiffany green color utk wedding..warna favourite I jgk ini :)

Chocolate indulgence cake dgn bear sekor..utk husband mama pnye BFF pnya anak..dieorg ni dh kawan dri tadika..kiralah sndri dh brpe thun dieorg dh berkwn..hah gitu..

Mama pnya first cake yg full fondant..menggeletar tgn beb...esp part nk cover cake tu...tkut ade kedut2 beb..fondant ni klau boleh nk flawless...kek buttercream x pe..sbb skrg ni kek yg x brpe sharp edges ni cm dh jdi trend plak..seriously. .kek pn ada trend beb..hihi

Ombree cake...gum paste rose buat sndri ehhh..hsil mnuntut ilmu..hah gitu..

Lagi kek frozen...

Last but not least...wedding kek utk adik bongsu mama yg kawen bln 10 hri tu..ni wife dia dh preggy...Alhamdulillah... I is nk jdi mama long..hihi...excited sgt nih..kiranya ni cucu kedua...smoga dpt gegel (wpun adik mama beriya nk sgt ank boy..almaklum..dia kn syg sgt ngn ank bujang mama..tu yg nk ank boy jgk..)..adik mama yg pompuan dh lama kawen..tpi blum ada rezeki lgi...hrpnya adalh rzeki dia tu nnt...Aminnn...

And sapa nk oder leh Wassap mana kt 0127261516. ? Leh follow instagram kt @yangsdelight klau nk tgk hsil keje yg lain..yg tu mama is rjin hapdate...hihi..Fotografi is next thing to venture...till then..muahhhhxxxx!

XOXO! 

Sunday, 19 October 2014

Resepi Hokkaido Milk Loaf gebu

Holla! Lately mood meroti datang balik...makanya..cubalah nak test buat loaf bread plak..beberapa kali buat..akhirnya semalam barulah menjadi..kalau google resepi roti ni..memacam versi ada..kite try n error lah ye..

Utk resepi Hokkaido Milk Loaf ni, dia banyak guna produk tenusu..takde pakai butter langsung..tpi hasilnya mmg lembut gebus..brlemak dan bau wangi susu tu..nyummm..nyummm

Resepi di ambil dari blog Secubit Garam. Mama separuhkan sukatan dia sbb nampak banyak..utk yg separuh tu dapat sebuku roti loaf saiz sederhana.

Resepi: Hokkaido Milk Loaf
Sumber: Secubit Garam (klik SINI)

Bahan-bahan:

270 gm tepung roti (hi-protein)
30 gm tepung kek-mama tak letak..pakai tepung roti jugak..jadinya 300g tepung roti
5 gm yis 

15 gm susu tepung
40 gm gula


5 gm garam 
1 biji telur gred B 

125 gm susu segar 
75 gm whipping cream

Cara-cara:


1) Campurkan bahan-bahan kering. Gaul sebati

2) Masukkan telur, susu segar dan whipping cream. Adunan memang melekit-lekit
3) Uli adunan sampai elastik dan dah kurang melekit. Biasanya mangkuk adunan tu akan x de dh tepung2 melekat kalau dia dah ckup diuli
4) Rehatkan adunan selama sejam. Ttup dengan kain basah. Mama sempat cuba petua tuan pnya blog..panaskan oven skejap..160 darjah celcius..ttp suis..biarkan skjp..pastu masukkn doh roti tadi..mmg cpt dia naik..tak sampai sejam..dlm setengah jam je dh naik 2x ganda.
5) Bahagikan adunan kepada 4 bahagian..canai bujur..dan gulung, bagi muat loyang ye..jadi agak2..mama pakai loyang segiempat tepat biasa..yg kecik dasar atas lebar..adunan mmg melekit sikit ye..tabur tepung utk mudahkan proses mencanai dan membentuk. tapi tabur sikit2 je..
6) Biarkn adunan naik..guna cara yg sama mcm mula2 tadi..klau rajin nk tggu sejam pn x pe..hewhew..sapu adunan dgn campuran telur+susu segar+madu..nak bagi kilat..dan bakar..suhu 180 darjah celcius..dek kerana adunan naik tinggi sgt..bahagian atas cpt hangus..tpi bawah roti msih tak masak lagi...sbb oven kecik je pom...huhu..


Jadi..ape mama buat..bila dh nmpk ats tu cm perang pekat..cm kerak roti tu..mama ttp api atas dan bukak api bawah sahaja..ade pehem???hihi..kite pkai ape yg ada...Insyallah jdi..dh jdi housewife ni knalh pndai jimatkn duit..hewhew..buat roti sndri..x yh beli...hihi 


mmasak ni pn antra cra hlgkn boring time2 x busy ni...time busy mmg jgn hrp mama nk msk...tettt...x smpat...huuu..kdg tu masak utk ank je...


Ni lah hasilnya...tadaaaa!




Yg ni plak masa mula2 buat..konon nk buat marble...cisss..tpi x ckup lmbut...

Selamat mencuba!


Phewww..letih update blog...line tenet slow cm kekura! Waaaa!! Mencik tau




Wednesday, 24 September 2014

Resepi Laksa Senang dan Sedap sampai nak menangis

Ate mama skrg ni dh mcm kiah propa pulok..haha..sje ltk tjuk cenggitu... Propa lebih... Haha..

Siyes..laksa mmg senang giless nk buat...sbb takyah nk tumis kejadah plus bhan2 pn senang dan tak byk..blender dan rebus...and walah! Siap..

Jom tgk bhn2 dan caranya

Bahan2

*Utk 4-5 org mkn..klau mkn berdua je leh mkn 2 hari dgn syarat tmbh 2 kali setiap sorang.. (mmg ptt pon gemoks)

5 ekor ikan sardin
3 tngkai cili kering yg direndam air panas-nk pedas lgi leh tmbh lgi
Sbjik bwang besar saiz sederhana
1 inci belacan (tak letak pun takpe)
Asam keping sckupnya
Air utk rebus ikan
Daun kesum dan bunga kantan secukupnya
Hirisan timun, bawang, limau kasturi dan telur rebus utk hiasan
Mee laksa ready made-rebus smpai msak

Cara2

1) Rebus ikan dengan sikit garam, asam keping dan air secukupnya sampai ikan lembut.
2) Asingkn isi dan tulang ikan. Blender isi ikan dengan bawang dan cili sampai halus. Pakai air rebusan tadi utk blender. Lps tu blende tulang ikan tdi. Tapis mse nk msukkn periuk..klau tak nnt hbis bertulang kuah lksa tu nnt..tercekik plak somi tu nnt..haha
3) Mskkn daun kesum, bunga kantan, garam dan asam keping. Klau nk kuah cair sikit,  leh tmbh air lagi..agk2 ye..
4) Msak smpai mendidih...

Haaa...senangkn..pejam mata pom leh buat ;)

Tadaaaa
Selamat mencuba! :)



Resepi roti paun gebu gebus

Wuhuuuu...blog sudah penuh sawang...miahaha..

Pjam celik dh dkt 4 bln duduk umah jdi surihati somi..ececeh...jujurnya...hati lebih tenang..umah lebih terurus..somi mkin syg...haha..bdn mkin kembang...hah...gitew..bknle nk kata somi x syg dlu...tpi sbb dlu kn blik kerije stress..bile stress tu mulalh nk moody smcm..urusan umh pn lebih krg je...skrg leh la somi nk mengada mcm2...nk mtk super jejemput tngh mlm buta pn I tak marah u...ha gitew...dlu brni la mtk..harusla mama buat2 x dengar...haha..kijam..kijam

Meh nk share resepi roti paun yg sodap nih...resepi mmg lain dri resepi roti yg biasa mama buat...tpi mmg lmbut...thn bbrpa hri tejstur lmbut cmtu..klau google resepi ada mcm2 jnis resepi..ade yg isi butter kt tengah...first time buat hri tu x ltk...2nd time buat ltk butter..okla..not much different...tpi resepi ni mmg WAJIB simpan...senang sgt nk buat. Check it out! :)

Bahan2

300g tpung tinggi protein-sila pkai..klau pkai tpung gndum x pasti jdi ke tak roti tu huhu
80gm gula (first time buat krgkn 60g...mnis jgk..kali kedua krgkn ke 45gm..bru ok sbb nk mkn dgn kari..rsanya tawar sikit bru sedap)
40gm susu tepung
1 biji telur~tgglkn sikit utk gliss roti
2 cmca teh yis (pkai mauripan)
50ml susu segar
100ml air sejuk/suhu bilik pun boleh
1 camca besar butter/majerin
1 camca teh bread improver
Sikit pewarna kuning (leh ltk dlm n telur) nk bgi roti tu cantik..x le pucat lesi..ingat awok je nk mekap?? 

*utk gliss roti:lbihn telur+dua tiga titik madu+1 sudu besar susu segar

Cara2

1) campurkn semua bhan2 kering
2) buat lubang di tengah, msukkn telur, air dan susu.uli smpai dh x melekit sgt pda tgn..doh mmg sticky...hrp bersabar..huhu
3) msukkn butter..uli lgi smpai elastic dan licin
4) Perap doh slma 1 jam. Ttp dengan kain bsah.
5) lps sjam doh dh naik 2 kali ganda.  Klau x naik tu adela smthing wrong somewhere...kbrangkalian roti tu x jdi agk tggi..huuu
6) tmbuk2kn doh..Biarkan lgi 30 minit. Bru btkkn bulat2 dan ltk dlm loyang.
7) biar lgi sejam bru bakar.  Pnskn oven siap2..200 drjh celcius. Pastikn oven btl2 pns bru bkar.klau x roti x naik cantik ye...

Taraaaa...mkn ngn kari...sodap u..tgk plating pn cntek je..hakhak..dlu mmg x le mama nk buat cenggini.. ;) selamat mencuba!


Sunday, 10 August 2014

Resepi Pancake gebu ala Mcdonald

Selamat hari raya semua..lambat hapdate blog..cm biasa..kunun2 bizi..

Dah msk bln ke-3 mama jdi WAHM..bisness as usual..biasalah..ada ups n down..tngah survey kls baking yg bersesuaian n berpatutan utk tmbh skill deco cake..esp yg kritikal cm kek kawen..tpi mak aihh..rege mmg merbeles..pstu yg diajar tu alahai..basic sgt stkt 4 jam kls rm300 ape sgt yg diajar?klau boleh kite byr 300-400 tu biarle yg puas hti...stakat ni tak jmpe yg berkenan di hati lgi..hmmm

Fateh lak mkin sihat..3 kilo brt naik dlm mse 3 bln ni..selera mkn dia mmg mencanak2 sjk mama ddk umah ni..lenguh dah pngku die ble ddk dlm kete..sdih lak rse...cptnye anak mama bsar..sob..sob

K lah..Nak share resepi pancake mudah ni sbb ada kawan yg bertanya..memang sedap dan lembut macam pancake mcd...x yh gi mcd dh..wt sndiri je..mama mmg dh lma sgt boycott dan x gi mcd..jom tengok resepi..




Pancake biasa

Pancake coklat cip


Resepi: Pancake buttermilk

Bahan2

3/4 cup fresh milk
2 sudu cuka/lemon juice
1 cawan tepung gandum
2 sudu gula
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
2 sudu butter (cairkan)
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1/3 cup parutan cheese (optional...tak letak pun takpe)- saya letak sebab buatkn utk anak. Cheese kan high in protein. Budak-budak perlukan protein utk membesar :) tpi klau ltk mmg gebus gebas pancake tu)

Cara-caranya :

1. Buttermilk: Campurkan susu dan lemon juice/cuka. Biarkan lebih kurang 5 minit/sampai nampak berketul-ketul.

2. Dalam mangkuk lain, campurkan tepung gandum, gula, baking powder, baking soda dan garam.

3. Mangkuk lain lagi, pukul telur + butter (yang dah cair) + buttermilk

4. Tambahkan bahan (2) ke dalam (3), gaul rata sampai tiada ketulan

6. Panaskan non stick pan, api sederhana, dan masak macam biasa. Kalau rase nk tmbah coklat cips ke..pisang ke...kelapa ke (ala2 melayu sket) silakan..pon sedap..pon..ltk mse dh msuk dlm non stick pan tu..

Utk ibu2 yg risau anak2 takde selera mkn..jgn putus asa..keep on trying..pelbagaikn menu..buat research..msk resepi yg mudah2 aje..klau kne cara..selera..bdk2 yg picky eater ni akn mkn..yg pnting usaha dan rajin :)

Selamat mencuba!

Wednesday, 9 July 2014

Dugaan Ramadan

Ramadan kali ni...masuk hari ke-7 puasa mama diduga dgn demam..masuk hari ni dah 3 hari demam..btul2 menguji kesabaran...teruk sgt tu idoklah...mmpu lgi bangun...bergerak...

Cuma letih sbb berpuasa kan...dgn kpla yg berdenyut2 mcm nk pecah...ngn bersin tak berhenti..pehtu jdi budak hingusan jap..srottt..srott sedut hingus...adeh...btul x selesa...mkn ubat pom panadol je..malas bebenonye nk kuar g farmasi bli ubat selsema..pehtu bila berbuka dok togok air berais...lagilah kann..mmg bgusss sgt..

Urusan umah plak buat mne yg perlu je...bkn malas tapi sbb x larat...wpun kite ni x kje...bile dh sakit cmni apelah dayanya...

Tpi tu lah...org pompuan esp yg dh jdi isteri...ibu...skit mcm mne pun..slgi hidup..boleh bergerak...tggungjawap pda suami dan anak2 ttp bjalan mcm biasa...biasanya..klau ibu/isteri yg sakit..pndai2lah jga diri sndiri...jgnlah nk hrap sgt ditatang bgai minyak yg penuh...hakhak...mimpi bolehlah ;)

Jadi..ikhlaskn lah hati...lillahi ta'ala...jdi hati lebih tenang...dan tak sedih...sekian terima kasih :)

Friday, 4 July 2014

Resepi Badak Berendam @ Soaking Hypo

Salam Ramadan semua! Rinduuu kt blog..cuma x dek masa je nk update...sibuk dgn anak..baking slow sikit bulan pose ni..kuih raya pon mama amik sikit2 je oder sbb tkut tak terbuat...risau jgk..tpi takpe...Allah bgi rehat dulu..jadi rehat smntara ada masa ni...nnt dah bz balik...ape pon tak sempat kan...positif..positif :)

Jadi nak share le resipi juadah buka pose ye..mama dh lama berangan nk buat badak berendam ni..minat sbb sedap...tpi sbb dlu kan keje...blik keje, nk berbuka kite masakle ape yg sempat...kuih klau teringin tu beli kt bazar je lah gamaknye...kali ni, dh msuk seminggu pose, tak de lagi jejak kaki kt bazar...malas sbb takde yg mnarik..dgn hrga naik di sana sini...msak sndiri lgi jimat + puas hati kannn...

Ok..moh tgk resepi..mbebel je ye..resepi mama amik dari buku chef Hanieliza, buku dia tajuk resepi kuih kukus..Bli kat Giant..RM5.50..asik buat pastry je kan..kenalah versatile sikit...chewahhh...

First time buat..tak brpe nak sedap..dgn tak pakai daun pandan ori...pakai perisa pandan dgn pewarna je...derhaka+pemalas..hakhak

Yg kali kedua buat baru marbeles..ngeee..

Resepi: Badak Berendam
Sumber: Buku Senangnya memasak kuih kukus oleh Chef Hanieliza


Sebelum dikukus

Selepas


Bahan2

Utk inti kelapa:

1 cawan kelapa parut
1/2 cawan gula pasir-boleh krgkn kalau nk kurang manis
1 cawan gula melaka
1/2 cawan air
Sehelai daun pandan

Cara masak inti:

1) Masakkan gula pasir, gula melaka, air dan daun pandan.
2) Agak2 dah likat, baru masukkan kelapa parut tadi. Masakkn sekejap sampai kering sedikit. Siap

Bahan utk kulit badak berendam:

2 cawan tepung pulut
1 cawan air pandan (blender dari 8 helai daun pandan)

Cara-cara

1) Masukkan tepung pulut dlm mangkuk
2) Masukkn air pandan sedikit demi sedikit sampai membentuk doh yang tak lembik dan tak melekat pada tangan. Klau melekat, tambah sikit tepung pulut. Buat sampai tak melekat ok?
3) Ambil inti kelapa tadi, letak di tengah dan buat bulat2 kecik2 mcm dalam gmbar.

Utk kuah santannya:

1) 2 cawan santan pekat
2) 1 sudu teh garam 
3) Sehelai daun pandan

Tuangkan dalam bekas yg dh berisi bebola badak tadi (hihi). Kukuskan...dalm 20-30 minit. Siap.

Senang kn? Selamat mencuba!

Thursday, 12 June 2014

Hidup sebagai WAHM...

Rinduuu nk hapdate belog..tapi tak berkesempatan sebab dari minggu pertama sampai sekarang bizi sangat...planning dan siapkn oder customer...
So far so good..oder sentiasa ada..cuma mama ade jgk tipu2 sikit..ngeee..time oder tngh byk tu..kne jgk hntr fateh ke taska...klau x..ssh jgk nk buat kerja...x pe..pelan2 kayuh...
Silalah tgk hasil kerja mama ye..dgn gelagat fateh time mama bz mbuat krja...ngeh...ngeh..
Byk cookies yg org buat hantaran..akikah.. lps dgn minggu ni kn cuti sekolah..jdi mmg byk kenduri kendara..mklumlah..bln depan pn dah puasa kan..jdi rsenye smua org nk buat sblum bln puasa...
Penat mmg penat..tpi mama seronok..takde nk redah jem..stress ngn environment dan org2 opis yg mcm2..hrpnye mkin murah rezeki mama lagi pasni..aminnn..
Enjoy!

Thursday, 29 May 2014

Macam mana nak stabilkan whipping cream?

Ni le kekdahnya kalau baking pandai2 sendiri ye..haha..ade beberapa kali tu mama deco kek pakai whipped cream pehtu whipping cream tetibe cair...oh noooo..habisla..habisla..dhle kek org tempah..klau kek mkn sendiri takpe jgk..

Mama tak pasti sebab ape..adekah sebab cuaca..mgkin jgk..sbb mase mendeco tu cuaca agak panas di luar..jadi ade rase fobia pehtu nk deco pakai whipped cream..

Dan makanya...kenalah buat research sikit ye dok...tambahkan ilmu..dan selesaikan masalah ni...google punye google...baru tau rpenye kena stabilkan die dulu...sbb whipped cream ni mmg x tahan lama ddk kt room temperature (sbb umah x dek aircond)..Rasenye kalau ade aircond, mgkin die tahan lama sikit kot..tpi..klau nk deliver nnt msalah jgk kan sbb cuaca kt luar pn x menentu..ngan air cond kereta yg kaputt itu..better kite bersedia..haaa..

So ini resipi yang mama cube utk stabilkan whipped cream..mama pilih resepi ni sebab die guna paling sikit gula...sebab whipped cream tu dh mnis..jdi mama taknak die jadi manis sgt ye..

Resepi: Stabilize Whipped Cream
Sumber: Bakedbree.com (sila klik SINI)

1 teaspoon unflavored gelatin
1 Tablespoon cold water
1 cup cold heavy or whipping cream
3 Tablespoons icing sugar
1 teaspoon vanilla

Cara-cara

1) Masukkan air dalam bekas. Letakkan gelatin dalam bekas tadi. Biarkan die kembang. Dh kembang, cairkan gelatin tadi guna kaedah double boil. Letak tepi.

2) Pukul whipped cream sampai mula jadi kaku.

3) Masukkan gula icing, gelatin dan vanilla esen. Pukul lagi sampai whipped cream betul-betul kaku.

4) Sedia untuk digunakan.

Hasilnya memang die stabil je..tak cepat jadi cair..mama ada bnyak masa nak mendeco. Tak pasti plak klau suhu panas. So ini hasilnya...tadaaaaa...



Coffee walnut cake dengan fresh cream yang distabilkan...dan semalam mse hntar pon elok je kejadian die bile smpai kt tuan die..Alhamdulillah..

Selamat mencuba!

Friday, 23 May 2014

Seronok ke jadi WAHM (WORK AT HOME MOM)?

Ni mama bagi jawapan paling jujur ye..berdasarkn pengalaman ciput yg baru nak mula ni..

Seronok ke tak bergantung pada banyak faktor ye..antaranya..faktor umur anak-anak..faktor bisnes/kerja apa yg anda nak buat..dalam kes mama, mama buat baking..so ade beza di situ..faktor anda ada yg membantu atau tidak (dari segi physical dan emotional support)

Mama dah semakin menghampiri hari2 nak jadi WAHM..jadi dh mule rse sendiri cmne situasinya..bukan mudah ye kawan-kawan..

1) Faktor umur anak

Kalau anda anak kecik yang dah mula aktif ke sana sini..dan sangat clingy..itu mmg ade sikit sukar utk anda buat kerja ye..lebih2 lagi klau buat baking mcm mama..sebab ape?sebab anak mama kuat mengacau..penah sekali die cocok2 donut mama yg tengah naik gebu tu.. (nanges jap..)

Solution: Bile ade oder yg bertambun..mama kena hntar die gi taska..dh inform taska nk caj by hari..mahal jgk..sehari RM20 woooo..klau oder x bertambun, kena bgn awal..dan siapkan..

Delivery angkut die skli..so far Fateh pndai behave..nnt mama blanje eskrem ehhhh =) 

2) Faktor bisnes/kerja apa yg nak dibuat

Rasanya, keje ape/bisnes apepon..ade cabaran die..so utk mama, mama akan baking mlm je..bile anak dh tido..x pn awal2 pagi..

3) Faktor sokongan fizikal dan emosi

Ini mmg sangat2 penting..kalau dapek asben yg balik keje, ddk kt ruang tamu baca surat kabo, anak berak x cebok..anak nanges pon x angkat....nnti anda akan stress..dan stress..dan stress..melainkan anda mampu nak hire pekerja/bibik..kerja dari umah ni pon pnat ok..non-stop..nak mkn pn x smpt..

Tapi apa pon..kalau dh tekad..teruskan aje..lain org, lain cabaran die kan..berdoalah banyak2..mintak Allah permudahkan semuanya...dan doalah semoga pilihan tu yg terbaik dan rezeki yg kite dpt, lebih berkat hendaknya..seronok mmg seronok..tpi ia bknlah mudah sampai hari2 leh berjimba minum kopi di coffee bean..hihi..tak semudah itu ye..lebih2 lgi bile bisnes baru nak naik ni...

nak lepak2 hari kt coffee bean pon boleh..tpi alamatnye, bisnes x masyuk lah ye..kerja sendiri sgt2 perlukan usaha yg berterusan, komitmen dan motivasi to move further..

Ada faham? ;)

Sekian perkongsian hari ni..doakan mama ye =)


Sugar Cookies Bentuk Bas dan Pensil

Ini tempahan yang mama buat semalam untuk sorang customer online mama..hadiah utk anak buah beliau katanya..buat sugar cookies mmg seronok..mama rsa, mama boleh ddk seharian buat benda ni saja..leka..seronok tgk warna dia..bentuk dia.. =) 



Part yg pling renyah adalah part bungkus..rasa nak hire assistant je..tgklah nnt cmne ye..klau dh x cukup tgn nnt, nmpak gaya kena cari org jgk utk tlg pack ni..

Tapi masalah mama ni..mama jns x suke sgt org lain buat..tkut nnt kot org tu x teliti ke..wt sembarangan ke..mnelah tau..dlm erti kata lain..mama ni cerewet..tpi x de lah cerewet sgt kan..

Tapi kalau kite dh byr, org buat x ikut kite pnye spesifikasi, opkos la marah kan..tak gitu?ke cmne?

Utk oder, leh gi page mama Yang's Delight (sila klik SINI)..cuci2 mata ye..hrga adalah ikut kemampuan dan bajet anda..kite boleh bagi suggestion dan sample PERCUMA.

Sekian, terima kasih =)

Tuesday, 20 May 2014

Resepi Sugar Cookies Coklat-Part 3

Ini resepi baru dalam menu utk sugar cookies mama..sebelum ni plain butter cookies je..jadi saja nak mencuba biskut coklat pulak..

Rasa die boleh tahan..matching ngan royal icing yang manis itu..untuk pengetahuan, sugar cookies memang manis ye..so takleh nak mintak kurang manis ke hapa sebab mmg dah manis secara azali..pehe??

Apa yg bagus pasal resepi ni ialah biskut tak kembang macam resepi yg sebelum ni (klik SINI) sebab die tak pakai baking powder..biskut pn tak mudah pecah..jatuh pn masih tak pecah..kalau resepi yg sebelum ni..nangis makcik...dari membentuk cookies sampai mendeco..silap sikit pecah..waduh..waduh..jadi resepi yg ni sangat highly recommended =)

Chocolate Sugar cookies resepi

Sumber: Bakingamoment (klik SINI)


Bahan-bahan

1/2 c cawan butter
1 tbsp oil (mama ganti dengan 1/4 butter sebab biskut agak kering kalau pakai oil ni..terpulang nak tekstur biskut yang macam mana)
1 biji telur gred A
1/4 c tepung jagung
1 tsp vanilla esen
1/2 c serbuk koko
1 1/4-1 3/4 c tepung gandum (kalau nak pakai doh immediately, letak 1 3/4 c tepung, kalau letak 1 1/4 tepung, doh agak lembik dan kna masukkan dlm peti sejuk dlu selama 1 jam sekurang-kurangnya sebelum digunakan)

Cara-cara

  1. Pukul butter, minyak (kalau pakai), gula dan esen vanila. Jangan pukul lama sangat sebab nnt biskut jadi mengembang
  2. Masukkan telur, pukul sebati
  3. Masukkan tepung, tepung jagung dan serbuk koko. Pukul sebati.
  4. Bentukkan cookies
  5. Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 9-12minit.
  6. Hiaskan cookies bila cookies dah sejuk (resepi royal icing di SINI)
So mama buat bentuk rerama ini..tempahan dari sorang kwn lama mama..die tempah kek jgk utk puteri die..Fatimah Az-Zahra..cantik nama anak die..hihi..nama yg mmg mama berangan nk letak kalau dpt anak gegel..ngeee..(verangan lebih)..

Siap pack dalam clear plastik dan di seal

Beg polka dot yg cumel2
Rainbow cake dengan edible image

Okeh..selamat mencuba! =)

Friday, 16 May 2014

Bantuan kecil, impak yang besar...

I guess..He knows what is best for me...mama ada jgk mtk keje lain (sbb hati berbelah bahagi) dan ada terima invitation utk interview..tpi mama tak gi..sebab hati tak rasa nak gi..takde rasa excited nak gi..jadi..mama tak gi..

Setakat ni perjalanan ke arah bekerja sendiri di permudahkan...semuanya datang dengan tak disangka-sangka...semoga berterusan mcm tu..mama anggap ni laluan yg Allah tunjukkan utk mama..rasanya inilah yang terbaik utk mama...

kadang hati tu degil jgk..rse ragu-ragu ttp ada..lebih2 lagi cabaran kerja sndiri ni mmg hebat ye..x semudah yg disangka..x sesyorga yg dikhabarkan..nnt mama share bile2 ade free..tpi sbb mmg dh x nak bekerja dengan org..kne jgk kuatkan semangat..

Dan antara yg membantu mama jgk adalah sponsorship sugar cookies Saiful Nang hari tu..agak lama jgk lps event tu..mama pn dah lupe...nak promote ke tak terpulang pada beliau...

tapi satu hari tu mama pelik sebab tetiba liker page banyak..pehtu tetiba dihujani mcm2 soklan dri customer..kt FB, yang wassap pn ade..mama tetibe jadi pelik..kenape ekkkk??pehtu baru teringat...ni msti tuan SN promote kt page die..bile tgk kt page beliau..mmg betol..haaaa..



Mase tu mcm gamam jp..sbb mmg tngah down..perasan x dpt digambarkan..tapi mmg rse lost...rasa susah sangat..rasa down sangat..rasa tak pasti sangat...rse mcm tak tau mne nak tuju..

tetiba..bile ada yg datang dan memberi pertolongan..rasa ya Allah..tak tau nk ckp ape..syukur tak terkata..

dan dengan pertolongan yg sedikit tu..kite terasa sangat semangat..kite dapat benda2 lain yang tak disangka..Dan mama selalu ingat, semua tu sebenarnya bantuan dari ALLAH yg disampaikan kepada kita melalui org lain...dlm kes mama ni melalui tuan SN...

Haaa..faham x?tak faham buat2 faham..hihi..dan dengan post beliau yg satu ini..impaknya..mama dapat confirm oder dari beberapa customer..takdelah juta2..tapi cukup utk menaikkan semangat..get contacts and trust from customers...tak kurang jgk yg bertanya..liker kat page pn bertambah..pastu ade jgk yg offer utk jadi vendor..

Offer utk jadi vendor tu dri sebuah butik baru bukak kat Shah Alam..mama belum ada masa lagi nak bincang betul2 dengan owner..appointment Isnin ni..doakanlah mama...

Semoga Allah balas jasa baik beliau..dan kepada yg membaca post ni, buatlah kebaikan walaupun sedikit..walaupun bantuan tu hanya sekadar mengalihkan kayu di tengah jalan..atau bagi makan kucing kelaparan..atau tolong org buta melintas jalan..benda2 kecik yg selalu di kalangan kita pandang remeh dan berat tulang nak membantu... 

Kite tak tau ye..pertolongan kite tu mungkin kecik je..tpi mungkin impaknya sangat besar dan mampu mengubah hidup seseorang itu...

bantuan SEDIKIT/KECIL = impak SANGAT BESAR 


Kesimpulannya...buat baik selalu...tapi berpada2...buat jahat jgn sekali..hahahaha ;)


Sekian, terima kasih...

Tuesday, 6 May 2014

Resepi Easy Red Velvet Cake paling senang!

Hi uolss! Sihat kah?

Hari ni mama buat kek red velvet untuk likers bertuah..hari tu kunun2 buat peraduan kay page Yang's Delight (sila klik SINI)..sape jadi liker ke 600 dapat kek PERCUMA!so..inilah dia..beliau telah pilih kek red velvet..

Resepi mama ambil dari blog biasa..iaitu kak Ita Masam Manis..sebab kek ni paling senang di buat..takyah nak pakai mixer..sebab mama ni pemaleh..hahaha..kalau nampak resepi kek tak yah pakai mixer, cepat je mama buat..ngeee..

Jom tingok resepi..


Resepi: Kek Red Velvet Paling Senang
Sumber: Azlita Masam Manis

360 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonate
1 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko
400 gm gula halus
1 cawan minyak jagung
2 biji telur A
1 cawan buttermilk (mama buat sendiri..1 cawan fresh milk, tambah dengan 1 sudu teh cuka/lemon jus. Tunggu selama 5-10 minit, die jadi berketul-ketul sikit baru lah boleh pakai)
2 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar pewarna merah ~ ini bergantung pada pewarna yang digunakan
1 sudu teh cuka masakan
1/2 cawan air kopi / Nescafe panas ~ mesti letak untuk dapatkan kek yang lembab

Panaskan oven pada suhu 170C ~ 180C bergantung pada kepanasan oven
Sediakan 3 loyang berukuran 9 inc, sapukan mentega dan letakkan lapik kek ~ ketepikan

1) Dalam bekas, satukan dan ayak tepung, baking powder, soda , serbuk koko dan garam ~ ketepikan
2) Dalam bekas yang besar, satukan gula dan minyak
3) Tambahkan telur, buttermilk, esen vanilla dan pewarna, gaul rata dengan whisk atau spatula
4) Tambahkan air kopi panas dan cuka masakan
5) Tambahkan bahan tepung yang di ayak sedikit-sedikit dan gaul adunan rata
6) Tuang adunan sama banyak dalam 3 loyang
7) Bakar dalam ketuhar selama 40 minit atau sehingga kek benar masak
8) Cucuk ditengah kek dengan lidi untuk menentukan kek telah masak. Jika lidi keluar bersih dan licin, ini bermakna kek telah dibakar sempurna, jika tidak tambahkan lagi masa membakar.

Sejukkan kek atas redai setelah masak

Krim Keju 

200 gm krim keju
1 sudu teh lemon Paste (mama pakai esen oren)
90 gm coklat masakan putih
150 gm krim bukan tenusu ~ Non Dairy Whipping Cream
8 gm gelatin
30 gm air

*mama buat 2 adunan sebab 1 adunan resepi ni tak cukup nak balut dan deco keseluruhan kek.

Cairkan gelatin ~(ambik air, taburkan gelatin tadi..tunggu sampai kembang. cairkan guna kaedah double boil)
Cairkan coklat masakan cara double boiler
Satukan gelatin cair dalam coklat putih
Pukul krim keju dan paste lemon hingga lembut
Tambahkan adunan gelatin dan coklat putih
Dalam bekas pemutar lain, putar krim keju hingga kental
Satukan krim putar dalam krim keju dan kaup balik rata

Untuk resepi ni,akan dapat kek seberat 2 kilo ye.

Senang kan? Selamat membaking! =)

Monday, 28 April 2014

Finally...I got my blessing..

Ceritanya..masa mama bagi surat resign hari tu...takdelah asben say "yes" ataupun say "no"...mama rasa, die pon mcm tak tau..

After sebulan..semalam baru mama mendengar beliau akhirnya bagi restu..Alhamdulillah...sedap hati mama mendengarnya..semangat tu semakin membara..semua mama serahkan pada-Nya..harap semuanya dipermudahkan..

To my incik suami..tq so much for your understanding..tq so much for your support too...mama sangat2 menghargainya..

Thursday, 17 April 2014

Membentuk cookies tanpa cutter..

Salah satu cabaran dalam membuat cookies adalah bila customer nak shape tertentu/karakter tertentu tapi takde cutter yg bersesuaian..Makanya..a little bit of innovation diperlukan di situ ye kawan2...

Pening jgak..selepas tengok kat web ni Suz Daily dapat sikit idea..meh tengok mcm mana ye..

1) Cari karakter/gambar yang dikehendaki. Dalam kes mama ni nak karakter my little pony-Berry

Ambil kertas minyak dan potong ikut bentuk..sebab doh cookies berminyak, jadi kite pakai kertas minyak ye...


2) Canaikan doh, ambil kertas minyak yang dah potong tadi dan letak atas doh


3) Potong pakai pisau


4) Angkat dengan spatula, letak dalam loyang dan bakar.

Nanti mama sambung macam mana nak mewarna plak ye.. =)

Wednesday, 16 April 2014

Royal icing-meringue powder (part 2)

Klau refer pada pos terdahulu mama ada mention psal meringue powder..so ini rupe die..hari ni mama jmpe yg dlm bkas cmni.hrga die rm28.50 utk 200oz.

Alang2 dh jmpe baik beli trus sbb tkt nnt ssh nk cri.

Tuesday, 15 April 2014

Kedai Bekalan Bakeri-Online dan Offline

Untuk bekalan bakeri, biasanya mama akan beli sama ada online ataupun offline..utk bahan-bahan mcm tepung, coco powder etc..etc memang mama akan beli offline je..dan kedai yang biasa mama pegi adalah Bagus Bakeri kat Shah Alam.



Kalau ada kerajinan, mama gi ke Bangi, Yummie Bakeri kat Bangi, Seksyen 8

Sumber gambar: Azlita Masam Manis

Klau nak banding harga, Yummie Bakeri harga mmg jauh lebih murah dan lagi banyak pilihan. Tapi sebab Bagus Bakeri lagi dekat, kalau takde keperluan yang mendesak, memang mama gi situ je.

Untuk kedai online pulak..mama biasanya akan beli benda2 macam cookie cutter, pewarna..ni dlam kes2 tak sempat atau terlupa beli brang je...dan kedai2 online ni ade koleksi cookie cutter yang jrang ada kat kedai...

1) Cake connection-delivery dalam 1-2 hari sahaja



2) Baking Frenzy-dalam 2-3 hari delivery. Harga agak mahal sikit, tapi pejam mata je lah sbb tempat lain ssh nak cari


 Hasilnya? Tadaaaaa! Ngeh..ngeh..
Beli kat Cake Connection

Beli kat Baking Frenzy
Sape2 ade suggestion kedai2 yg best sekitar Selangor sila roger2 ye.

=)

Happy Shopping!