Thursday, 31 January 2013

Roti n Kari..memang best..

Mood menulis agak ke laut hari ni..keje-keje membaking cume akan bermula malam ni dan esok..hehehe..malam ni nak buatkan opis mate brownies 3 layer hari tu...die bercerita kat tunang die, tetibe tunang die nak rase pulak..makanya, die pun menempah la..mama pun tak tau nak letak harga berapa..bagi harga kawan-kawan dah lah ek..huuu..

Jumaat plak nak buat kek nak bwak balik kampung bonda in law terchenta..hehehe..ole-ole untuk beliau =) another trip to kampung..yeay!tapi sekejap je..only on weekend..haihhh...dah terbayang-bayang gulai tempoyak ikan patin mak..slurrppp...

Pagi tadi sempat masak kari..semua orang pun tau masak kari kan?kan?jadi malu lah nak tepek resepi..memang sedap makan roti cicah ngan kari ni..lagi sedap kalau roti tu di stim dulu...nanti roti tu gebu gebu, pastu gemok gemok gitu..hehehe..lenkali lah mama buat ek..yang ni versi roti amik terus dari plastik je..hehehe..

Sekian.. =)

Wednesday, 30 January 2013

Operasi Meruntuhkan Pintu..

Huhuhu..meremang bulu ketiak tengok die hentak-hentak pintu freezer tu..ade jgak yang tercabut nanti..camni la kekdahnye Fateh kalau mama tengah masak..sibuk jugak..fenin..fenin..


Macam2 keje die buat..tak tertegur kadang tu..curiosity tinggi sangat..semua benda nak belek, tiru..ni agaknye die tengok kiteorg selalu masukkan botol air dalam fridge..tu yang nak ikut tu..dah ade anak ni baru lah faham maksud melentur buluh biarlah dari rebungye tu sepenuh hati..uols faham x?hehehe..

Seriously, anak-anak ni cepat blaja..sebab tu kene buat yang baik-baik n cakap yang baik-baik je dengan anak-anak ni..pendek kate semua yang baik-baik je..jadi kalau anak buat perangai cenggini, sabar je lah yer..jangan cakap bukan-bukan, contoh, degil la awak ni, jahat lah awak ni, bodoh lagi lah jangan..

Sabar..sabar..tarik nafas dalam..hembus..ngeee.. =p istighfar banyak-banyak..ambik barang yang die amik tu, simpan..habis cerita..bagitau die, jangan buat mcm tu, rosak barang mama nanti..nanti abah kene beli baru..hewhew.. =p (alasan)..part yang beli baru tu cakap kuat-kuat sikit, bagi abah die dengar.. =p buat camtu ye kengkawan..

Sekian...

Sotong Sayur Campur masak Blackpepper..

Uols, kalau dah ade anak, pastu dah lapar, cenggini lah gayanye nak masak dengan kadar segera..bolehla melantak dengan kadar segera juge...hehehe..mane tak nye, mama masak je, si kecik Fateh tu sibuk jugak "mengemas" kat dapur..mana tak pening..jerit cmne pon, buat tak tau je..mama rase, ibu2 di luar sana pon ade masalah yg same..kan?kan?

Senang je nak masak ni..sotong dalam 300g..bawang merah 2 biji, bawang putih 3 biji, halia 1 inci dengan blackpepper dalam 1 sudu camtu dengan sesudu sos tiram dan sos lada hitam..kasi tumis je bwang, blackpepper..

Pastu masukkan sotong, segala macam sos tadi..sayur tu letak lah sayur ape pon, janji makan sayur..heee.. masukkan sayur bile sotong dah separuh masak..macam carrot tu nak masuk awal sket sekali ngan sotong tadi pun boleh sebab lobak keras, lambat masak..tak payah tambah air sebab sotong tu dah berair..kalau letak air takut jadi banjir plak (terlebih kuah)..hehehe..

Wallahhh..siap utk dimakan!

Jalan-jalan kedai Bundle..

Mama tak tau kenapa dinamakan sebagai bundle..berkemungkinan sebab pakaian ni sampai dalam bentuk bulk dan berbundle-bundle..sebab tu kot dipanggil kedai bundle..for those who dun know what Bundle Shop is, it is actually shop that sells 2nd hand outfit, starts from t-shirt, ladies wear, jeans and even shoes..Dikatakan gred terbaik datang dari Jepun..setengahnye masih lagi baru (sumber:Bersama Mazidul)..tu yang gred tinggi la kan..yang bese2 tu tak de lah gred tinggi sangat kot..

Mama perasan kat Johor memang bersepah kedai-kedai bundle ni..kat Parit Raja je ade lebih dari 5 bijik kedai bundle..belum lagi yang kat pasar malam..tapi kat area Selangor ni agak susah jugak mama nak nampak..mungkin sebab mama yang tak tau kot..

Dulu memang mama tak minat bundle..mase tu fikir barang 2nd hand..selamat ke dipakai..takut je berjangkit pape penyakit kulit ke..pape lah yang boleh berjangkit...berlagak ko..hehehe...tapi tetibe, ntah cam mana, mama ter"switch" minat bundle..mungkin sebab selalu mengikut Incik Hubby ke kedai bundle..boring tunggu die pilih, mama terpilih sekali..eh..eh..tetibe..hewhew...tak pasal-pasal terjebak..abah mama pon memang peminat bundle..haishh.

Ape yg best bundle ni adelah keseronokan dalam memilih..banyak sangat yang dibelek dalam lautan pakaian tu, tetibe ade yang cantek dan berkenan di hati...seronok dan excited tu memang lain macam..hehehe..tak caye?cube lah..

Kedai bundle kena pilih jugak..setengah tu memang lousy sangat barang-barangnye, setengah tu memang high quality..sape-sape yang collector, contohnya, limited edition jersey ke, kasut ke, tau lah value die n macam mana nak cari (which i dunno..yet..i'll figure out soon..hehehe..)..setengah tu harga die memang mencecah ribuan ringgit..

Untuk visit kali ni..mama cari baju-baju nak dipakai kat rumah je..tak banyak pilihan untuk ladies..kene rajin mencari sebenarnye dan spend banyak mase..mase dah suntuk, mama grab je ape yg nampak..tu pun makan 2 jam jugak..fuhhh..tapi branded jeans yang original mmg murah..dalam range 50-100 ringgit je and masih nampak baru..sayangnye takde saiz..melepass...incik Hubby plak cari seluar..dapat la 3 helai..mama punye dapat la 7-8 helai..hehehe..

Tadaaa.


Pape pon, terpulang pada selera masing-masing lah yer..minat orang lain-lain..kuasa membeli di tangan anda..jangan lah jadi papa kedana gara-gara nak bergaya..kan?kan? =)

Sekian..

Gulai Ikan Tongkol Lobak Putih..

Ni mama masak mase kat kampung tempoh hari..Fateh suka makan gulai lemak macam ni..die suke makan ikan jugak..gulai macam ni pedas baru sedap kan..jadinye buat lah dua versi..satu tak pedas, satu lagi pedas..

Masak gulai lemak macam ni senang je..mama rase semua orang tau kot..jadi bagi resepi gitu-gitu je lah yer..bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, serai dan cili padi dikisar..of cos lah pakai santan...masukkan bahan rempah tadi dalam periuk, masukkan air, santan..masak sampai mendidih..masukkan lobak putih jugak..ikan mama goreng separuh masak dulu..bile kuah dah mendidih, baru masukkan ikan..masak sampai mendidih, dalam 5 minit camtu..dah pun siap..

Sape nak masam sikit, boleh jugak letak asam gelugor/asam keping..senang je..kalau pagi2 tu nak cepat, memang mama masak ni je untuk bekal.. =)

Use this Words with Caution!

Hehehe..tak boleh sebut dua perkataan ni depan Fateh..cepat je lah die meluru gi bilik air nak mandi..

1)Mandi
2)Baju
3)Air

Kalau nak sebut depan die, mama ngan Incik Hubby gi eja..punye lah kan..suke sangat berendam dalam air si kecik ni..kengkadang tak sampai setengah jam mandi, dah nak mandi lagi..aduh la..

Mandi kat R&R Ayer Keroh..

Tuesday, 29 January 2013

Abah Sakit..

Hari kedua mama kat kampung abah tetiba sakit pinggang..pagi-pagi mak ketuk pintu bilik suruh bawak abah gi hospital..abah dah sakit sangat..

Mase tu memang rase mcam nak nanges je..Incik Hubby tak ikut, jadi baby sitter kat umah, jadi mama drive sendiri..nasib baik jugak sebab kebetulan mama ade kat rumah time tu..mak mama tak reti drive..abah of cos lah tak larat nak drive..kalau mama tak ada, tak tau lah camne..

Sampai hospital, jumpe doktor, scan..Alhamdulillah tak ada yang serius..cume batu karang..ade la dalam 6 bijik, dalam 5mm..doktor bagi ubat n mintak abah datang balik minggu depan..

Fateh yang menyibuk nak tolong atuk..perkataan baru die blajar.."Aaaaaaattoooooookkk"..
Doktor bagi MC 5 hari..tapi hari ke-2 MC abah dah tak rase sakit..mule lah die sibuk sambung keje-keje bertukang, pasang pagar keliling umah..ish..ish..abah memang tak reti duduk diam..

Harapnye batu tu pecah cepat-cepat..semoga abah cepat sembuh..amin..tak bersedia lagi nak kehilangan abah..sobsob.. =(

Where Everything Begins..

Proudly presents to you my primary school, Sekolah Kebangsaan Seri Bunut! Tempat di mana mama mula-mula menimba ilmu..

Sekolah ni kecik je..masa mama sekolah dulu ada satu blok je dengan sebijik kantin..setiap darjah ade satu kelas dengan jumlah murid yang tak melebihi 30 orang..jadi sebab tu mama boleh dapat nombor 1 tiap-tiap tahun...hahaha..pun begitu, mama percaya pencapaian akademik tu tak menggambarkan betapa berjayanya orang tu kelak.. =) rezeki tu datangnya dari Allah..

Dulu sekolah agama pon pakai blok yang sama, tapi pakai tingkat paling bawah je..sekarangsekolah agama dah siap ade bangunan sekolah sendiri..

Tiap-tiap hari mama gi sekolah naik beskal dengan adik mama...hujan ke panas ke..tak de istilah berhantar berjemput ye..sekolah tak jauh pon, dalam 15minit je..

Kantin tempat lepak n makan-makan..masih lagi pakai kerusi yang panjang..tak banyak perubahan..yang mama nampak baru ade lah makmal komputer kat belakang blok lama ni..

Padang sekolah tyang digunakan untuk sukan tahunan, kelas pendidikan jasmani (yang mama tak suke nak attend..hehehe..) dan jugak tampat main hujan..hahaha..i'm naughty =p balik sekolah baju basah lencun..bile mak tanye, bagi alasan, hujan..padahal basah sebab main hujan kat sekolah..

To all of my teachers, wherever you are..terima kasih sebab mengajar dan mendidik saya..jasamu dikenang sampai bila-bila..hanya Allah yang mampu membalasnya..

Sunday, 27 January 2013

Ubi yang Mengundang Memori..

Yeah!hari ke-3 kat kampong..esok dah nak blik dah..wuhuuuu..sedey..pagi tadi sarapan ni..memang feel habis..dilengkapkan lagi dengan secawan white coffee..memang marveles!rasenye dah dekat bertahun jugak tak makan ubi kayu ngan sambal tumis macam ni..

Ni antara makanan yang memang menggamit memori..mase kecik-kecik dulu mak selalu buat ubi rebus cicah dengan sambal tumis macam ni, match with kopi pekat pekat yang memang kawkaw..makanan orang kampung sejati..how i'm so glad to be born as "orang kampung"..

Friday, 25 January 2013

Lagi Brownie Oreo 3 Layer with topping..Improved!

Ni lagi sebijik ole-ole untuk bonda mama..untuk adik-adik mama jugak..kalau masak resepi baru ni, memang patut bagi mak mama rase..die memang komen jujur punye..kalau tak sedap, memang tak sedap lah jawapnye..

Flashback kenangan masa kecik-kecik dulu, time buat kuih raya, kami 3 beradik lah assistant..tapi yang tak bleh blah nye, mak mama memang cerewet..senget, reject,tebal sangat, reject..fuhh..bengkak hati..kite org ni mase tu kecik-kecik lagi, umur 7-12tahun..tau nak main je..masing-masing set dalam kepala, cepat siap, cepat lah boleh main..kalau dah asyik buat kene reject je, memang tarak la nak main ke hapa kan..


Bezanya kali ni mama letak topping coklat...tak payah susah nak gune kekdah double boil tu..tabur je coklat masakan tu atas kek, die cair sendiri..


Untuk resepi, sila klik entry mama yang terdahulu ye.. (SILA KLIK SINI)..mama tambah kuantiti telur untuk brownies layer kepada 3 bijik sebab telur yang mama pakai tak brapa nak large..kali ni layer yang brownies tak lah kering sangat..

Selamat mencube ye kengkawan! =)

Resepi Kek Kukus Masam Manis..

Sangat excited nak balik kampung esok..yang ni mama bake specially untuk bonda mama yang terchenta...

Dah lama sangat mama tak balik..sejak dari hari raya hari tu tak de langsung balik kampung..maklumlah..Incik Hubby mama sangat bizi..weekday kerja, weekend plak ade kelas..semester break je lah peluang kami sekeluarga untuk balik kampung..mak mama dah super excited sangat nak jumpe Fateh..cucu sorang (ehem..baru sorang..hehehe..)..sayang tu memang melimpah ruah lah orang cakap..

Senang sangat buat kek ni..resepi asal dari blok Kak Azlita, Masam Manis (sila klik sini)..mintak mahap lah ye sebab flake asam manis tu besau-besau..sape suruh derhaka sangat kan...orang suruh potong halus-halus,ko gi patah-patah..memang gitu lah ropenye..ngeh..ngeh..tak pe, janji shedapp.. =)

Bahan-bahan
325 gm mentega
250 gm gula kastor
300 gm tepung naik sendiri
6 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
100 gm kepingan asam manis ~ dipotong halus (mama yayang, lain kali sila jangan derhaka..huuu..)


Sediakan loyang berukuran 8 inc
Sapukan mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek

Panaskan kukusan dengan api yang besar

Pukul mentega dan gula hingga sebati
Masukkan telur satu persatu dan terus memukul hingga rata
Tambahkan esen vanilla dan teruskan pukul
Akhir sekali masukkan tepung dan kepingan asam manis
Tuangkan adunan yang telah siap ke dalam loyang
Tutup loyang dengan kepingan aluminium foil
Kukus kek selama 1 jam dengan api yang besar atau sehingga kek di masak dengan sempurna

Jangan lupe, mase kukus tu, sila tutup kek tu dengan aluminium foil ye..kalau tak nanti air menitis atas kek..jadi tak cantik kek tu nanti..

Selamat mencuba!

Wednesday, 23 January 2013

Resepi Double Chocolate Chip Muffin..

Baru nak tepek resepi..punyelah malas nak menaip..ngeee..pada kawan blogger mama, Cik Sue, sile lah amik resepi ni..

Bahan-bahan

2 1/2 cup tepung gandum..resepi asal tepung naik sendiri..kalau pakai tepung gandum, kene letak baking soda n baking powder sendiri lah ye..1 1/2 teaspoon each..
1/2 cup serbuk koko
3/4 cup gula perang..gula biasa pon boleh..
1 cup milk choc chip..tapi mama tak jumpe yang white, mama jumpe yang half white, half choc, jadi pakai yang tu je..
1 cup choc chip
1 1/4 cups susu
2 eggs
100g butter yang dicairkan, sejukkan..

Instruction
  1.  Pre-heat oven to 200 degrees.
  2. Ayak tepung, serbuk koko. soda bikarbonat dan baking soda. Masukkan gula..gaulkan bagi sebati. Masukkan 3/4 daripada choc bits. Gaul bagi sebati..buat macam "kolam" kat tengah-tengah..
  3. Pukul susu, telur dan marjerin yang dicairkan sampai sebati...tuang dalam "kolam" tadi..gaul bagi sebati..adunan should be lumpy...
  4. Masukkan dalam cup..tabur baki choc chip tadi sebagai hiasan
  5. Bakar selama 15-20 minit..
Resepi ni memang kurang manis..kemanisannya datang dari choc chip je..sape yang nak manis lagi, boleh tambah sukatan gula..tapi untuk mama, cukup dah manisnye..sedang-sedang aje..

Selamat Mencuba!

Bubur Kentang, Telur Masin..oh..marvelesnyeee...

Tetibe tekak teringin nak makan bubur ngan telur masin malam tadi..lagi sedap kalau ade ikan masin..perghh..semua masin..kehkeh..takpe..sekali sekala..bukan hari-hari..

Tadaaaa..

Bubur tu mama tumiskan bawang dan halia dulu, pastu baru masukkan beras, kentang dan air..baru ade flavour sket..taklah kosong sangat..telur masin tu tumis dengan bawang banyak-banyak dan cili..sayur plak tumis dengan tauchu..hohoho..hari yang memang masin  =) tapi balance la sebab bubur tu tak masin..

Dulu-dulu kalau kat Kampung Baru, KL tu memang banyak kedai yang jual bubur ngan lauk ni..tapi kengkadang bubur tu cair banget..macam takde beras je..huuu..banyak sangat komplen ek..sudahnya, mama masak sendiri..puas hati.. =) kat KL, jual ape pun laku..bubur air pun orang beli jugak..

Resepi Kek Coklat Moist Sour Cream..

Mate sudah ngantuk..macam digam-gam je rasenye.tapi mama gagahkan jugak menaip entry ini..huuuu..

Baru sudah membaking kek coklat moist sour cream ni..dibuat khas untuk teachers Fateh di Taska..sebabnye hari tu mase mama bagi goody bag tu, teachers nye tak dapat..kesian pulak..another gesture of appreciation..tak salah kan sedekah..resepi dapat dari Home Kreation (sila klik sini)..



INGREDIENTS:
1 cup Cocoa
1 cup Boiling Water
1 cup Butter - softened
2½ cup Sugar -mama kurangkan kepad 2 cup je..
4 Eggs
2 tsp Vanilla Essence - mama tak letak..mama ganti dengan coklat flavouring..
3 cup Cake Flour*
2 tsp Baking Soda*
1 tsp Baking Powder*
½ tsp Salt* (* sifted together) -mama tak letak..
1 cup / 8 oz Sour Cream (mama pakai 210g..gambar kat bawah ni..beli kat Giant je..yang penting Halal)


 

METHOD:

1. Dissolve cocoa & boiling water.
Larutkan koko dalam air mendidih.
2. Cream butter & sugar until light.
Pukul mentega dan gula sampai putih.
Add in VE and egg, one a time while beating until well mixed.
Tambahkan vanila essence dan telur, pukul sebati.
Fold in flour and sour cream alternately, beating well after each addition.
Masukkan tepung berselang seli dengan sour cream sampai habis.
Lastly, add in cocoa mixture.
Akhir sekali masukkan bancuhan koko tadi.
3. Bake 170C for 1
hour until cooked when tested with skewer.
(I baked mine for 1
½ hours, testing it every 10 minutes after 1 hr).
4. Unmould after 10min and cool completely before slicing then layer/spread with chocolate ganache.

Untuk topping die..mama pakai cooking coklat dengan butter je..tak pakai double boiling ke ape..campur je dua tu dalam bekas n letak dalam oven bekas bakar kek tadi..dalam 5 minit camtu dah cair..tuang je terus atas kek..senang kan?tak payah nak berdouble boiling bagai..buat banyak bekas jerrr.. (ayat orang malas basuh pinggan..ngeee)

Sour cream tu sebenarnye tak masam pun walaupun namenye sour....lagi masam yogurt yang natural tu..niat asal beli nak buat muffin..tapi turn out to be kek pulok..tak pe lah kan..janji tak membazir..

mama telah membuat kajian sikit sebab ape letak sour cream dalam kek ni..dikatakan sour cream ni bagi kek tu lagi moist (which is so true)..mama rase, fungsi die same dengan susu tu..sebab ade banyak versi kek coklat ni..pakai susu pekat manis lah..susu fresh lah..tak pakai susu pun ade, just letak air je..mama dah penah cube semua tu n so far, mama rase pakai sour cream ni yang the best.. 

Fuhh..marathon buat kek bulan ni..practice untuk tempahan wedding opis mate..kalau tak practice, mama takut skill jadi berkarat..rekod bulan ni, mama dah beli 2 papan telur yang ade 30bijik tu..huuu.. yang baru beli ni pun dah separuh pakai..besenye, kalau 1 papan telur camtu, sebulan setengah baru habis..ni tak sampai sebulan pon..i'm so great in spending!ngeee.. =)

Selamat Mencube ye kengkawan! =) 

Tuesday, 22 January 2013

Teh Merah Mak Ngah Gitu..

Mama pun sedikit pelik ngan warnanya..it supposed to be a tea..tapi warnenye merah gitu..cam warna air ribena..bese kan tea warna cam kuning kecoklatan..tak pun hijau kalau green tea..

Ni koleksi teh terbaru kt opis..mama mintak opis mate belikan..ngeee..die la yang stat beli jenis2 teh pelik ni..mama ni jadi follower je..(janganla promote pape kat mama ni..i ni kurang daya tahan melawan godaan..huhuhu..)

Dibeli kat Mark&Spencer (lagi..hehehe)..harga RM9.90 untuk 20bags..tapi believe me, you can always use the same tea bag up to 3 times..cume warna and flavour akan kurang sikit lah..tapi still ok daripada minum air manish tu kannnn...secara tak langsung boleh mengurangkan minuman manish manish tu..




Kalau tengok pada ingredient, 50% adalah daripada bunga raya..pelik kan..patutnye bagi la name teh bunge raye..strawberry ngan raspberry tak sampai 50% pun..ish..ish..misleading jugak ye?

Takpe lah..janji marveles..ngeee..

Antara kebaikan teh bunga raya ni..
  • Mengurangkan tahap kolesterol 
  • Mengurangkan tekanan darah tinggi
  • Membantu menurunkan berat badan
Kebaikan teh rosehip..
  • Kaya dengan vitamin C..makanya, ia dikatakan bagus untuk sistem pertahanan badan
  • Kerap digunakan sebagai supplement untuk merawat atau mencegah cold..
Sape nak cube, bolehla cari di kedai yang disebut di atas yer.. =)   

Fateh Progress at 18months..

Semakin hari semakin becok mulutnye..adelah setengah perkataan yang mama ngan abahnye faham..yang lain hanya die sorang yang faham..hehehe..

Fevret word die sekarang..Lowi, maksudnye lori...kereta ke, van ke, bas ke,.semua die bantai lori..

Habis minum susu, habis makan, die akan cakap dah habissss..kengkadang tak habis pun lagi susu atau makanan die tu..saje je suke nak sebut..hehehe..ni perkataan paling clear die boleh sebut..selain dari tu..variasi perkataan ape..ape ye=ape die, nape tah-nape ntah..latest word, sampai...perkembangan anak-anak ni berbeza-beza..jadi kami sebagai parents tak adelah nak kiasu sangat ajor anak macam-macam..hehehe..selain dari tu, cukup suke dengar azan..hbis azan, tadah tangan bace doa..

Kene angin gediks sampai..mule lah panggil abah die banyak-banyak kali dengan nada selunak yang boleh..lawak pun ade..hehehe..perangai sapelah die ikut tu =p..ngan mama plak, die suke duduk kat pangku, sambil bawak buku nak mintak mama bacekan...sejuuukk hati..paling tak tahan sekarang ni, asyik nak main air je..lengah-lengah, dah bersila dalam toilet..adeh la..pagi-pagi hari, pukul 6, dah sibuk nak mandi..acaner tu?huuuu..tak sejuk ke nak oi?

Yang ni plak video suap menyuap die..mama suapkan die cereal..akhirnye die plak yang suapkan mama..aduh la anak.. =)

Pape pun, I'm so blessed to have you son..semoga anak mama membesar jadi anak yang soleh, taat pada mama dan abah dan jadi Muslim yang berjaya dan berguna pada agama dan negara..amin..



Sunday, 20 January 2013

Resepi Epal dan Berry Crumble Muffin..

Saje-saje buat sebab teringin..tengok dalam resepi macam yummy je kan..ade lah jugak kunyah-kunyahan Fateh nanti..mama pon leh share..ngeee..

Mama dah terbiasa kene ade kunyahan kat umah sebab dulu kecik-kecik mak mama rajin buat kunya-kunyahan untuk anak-anak die ni...tapi dulu kan susah, mak mama buat je apa-apa yang ade..paling selalu mak buat adalah kerepek tepung gandum..kami adik beradik panggil "Lemek-lemek"..hehehe..die nipis je..buat dari tepung gandum, mak letak sikit garam kot..canai nipis-nipis, pastu goreng..hmmm..citer pasal ni, rindu pulak kat mak.. =(

Untuk pengetahuan semua, muffin ni tekstur die lebih padat berbanding cupkek..dikenali jgak sebagai quick bread..selain dari tu, die tak sehalus dan segebu kek..

Bahan-bahan

1 1/4 cup tepung gandum
1 cup wholemeal flour
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon serbuk kayu manis
1/2 cup gula perang
3/4 cup susu sejat/susu segar
125g mentega/marjerin dicairkan dan sejukkan
2 biji epal Granny Smith, buang kulit dan parut
2 biji telur
1 cup blueberry

Crumble

2 tablespoon tepung
1/4 cup gula perang
1/3 cup oat
40g marjerin/butter

Cara-cara

1. Panaskan oven, 190 degrees.
2. Ayak tepung gandum dengan soda bikarbonat dan baking powder. Campurkan dengan tepung wholemeal, serbuk kayu manis dan gula. Kacau sebati.Letak tepi dulu. Buat macam "well" kat tengah-tengah.
3. Masukkan susu, mentega yang dah dicairkan, telur dalam mixing bowl. Pukul sampai sebati.
4. Curahkan campuran ni pada "well" yang dibuat tadi. Kacau sebati.
5. Masukkan epal dan blueberry, kacau lagi sampai sebati.
6. Untuk crumble, campurkan semua bahan-bahan tadi. Gaul sampai semua ketul-ketul hampir tak ada..sikit-sikit tu tak pe..tabur crumble pada muffin tadi..Bakar pada suhu 25minit atau sampai masak..

Nutrition per muffin

Protein: 4.5g
Fat:13g
Carbohydrate:40g
Dietary Fibre:3g
Cholesterol:37mg
Kalori: 290kcal

Sangat best sebab blueberrynye popped up n meleleh isinya sebab kena bakar..sape-sape yang minat muffin boleh lah cube..buat muffin memang simple sangat sebab tak yah susah-susah nak pukul ngan mixer ke ape..leh pukul ngan whisk bese tu je..

Selamat Mencuba!

Saturday, 19 January 2013

Sabarlah Menangani Anak Cerewet..

Ni gelagat Fateh petang tadi..tetibe hari ni selera makan bukan main bagus lagi..beriye bebeno makan...

Mule-mule makan brownies oreo yang mama buat kelmarin...banyak jugak die makan..4-5 potong ade...pastu makan nasik dengan gulai ikan plak..bersepah dengan comot tu tak usah citer lah..tapi redha kan je lah..janji makan..


Sikit info yang mama nak share pasal nak menangani masalah anak cerewet nak makan ni..Sumber:Harian Metro

  1. Ibu bapa tak perlu risau kerana anak itu sendiri tak akan biarkan dirinya kelaparan. Biarkan anak pilih sendiri apa yang dia nak makan, tapi pastikan makanan tu makanan berkhasiat-mama perhati Fateh memang camtu..die akan mintak sendiri kalau die lapar..kalau tak, die buat tak tau je..
  2. Berikan kebebasan untuk anak tu makan sendiri-which is so true..Fateh akan makan bile die suap sendiri..kalau mama atau abah die suapkan, die akan cepat naik angin n makan sikit je
  3. Bincang dengan doktor jika anak enggan makan dan minum walau dah dipujuk dengan pelbagai cara.
  4. Jangan biarkan orang sekeliling, termasuk ibu bapa bandingkan tabiat makan anak dengan kanak-kanak lain di hadapan anak.
  5. Ibu harus sabar..
  6. Kreatif dalam penyediaan makanan.
  7. Sediakan menu berlainan, sekurang-kurangnya seminggu sekali.
  8. Temankan anak makan.
  9. Makan dalam jumlah sedikit, tapi kerap sebab perut anak kecil dan sebab tu anak-anak ni cepat rase lapar..mama sediakan biskut, kismis, buah, yoghurt sebagai kunyah-kunyahan Fateh..dalam beg ada, dalam kete pun ade..
Kesimpulannya..jangan putus asa..mesti ada makanan yang kena dengan selera anak tu..sabar kena banyak..macam Fateh, mama perasan die sangat suke makan buah, kek, yoghurt..jadi mama akan pastikan sentiasa ada bende-bende ni dalam simpanan makanan...ibu-ibu kene rajinlah sikit sebab kalau kite buat tak tau je, takut anak tu terganggu pembesarannya..

Harap info ni membantu =)

Friday, 18 January 2013

Berkampung dalam Toilet..

Ni lah kekdahnya anak mama ni..

Happend this morning..mama was busy cooking..I don't even notice when he actually got into the toilet..Tetibe baru mama perasan, apesal senyaaappp jo..pelik ni..baru tadi kecoh satu rumah..pelik..pelik..

Tengok-tengok..siap bersila baek punyee..


Aduh la anak..habis basah semua.nasib baik memang nak mandi..

Si kecik ni memang suke mandi..kalau ajak mandi, memang cepat je die..jalan cepat-cepat pegi toilet sambil jerit-jerit..sukeeee lah sangat..

Kena pasang pagar lah pasni jawapnye..bahaya jugak kan..hmmm

Resepi Chicken Ball and Vegies Caserole..

Disiapkan untuk dinner malam ni..pening fikir nak masak ape..mama n Incik Hubby tak nak makan yang berat..akhirnya..jadilah kaserol ni..dah siap masak, baru tengok resepi..hehehe..sebabnye tak tau nak bagi nama ape..

Bile tengok resepi, adelah iras-iras kaserol kot..hehehe..jadi belasahlah kaserol..

Tadaaa..


Bahan-bahan

1 biji kentang, potong dadu
300g chicken ball
1 biji bawang, cincang halus
3 biji tomato kecik
50g brokoli
50g mix vegies
1 biji cili merah besar
2 biji telur
100ml fresh milk/santan
Garnishing-cheese, thyme, oregano dan black pepper

Cara masak

1. Tabur chicken ball, kentang, sayur, brokoli, mix vegies dan bawang dalam mangkuk pembakar.
2. Campur telur, santan, herba-herba garnishing, garam..pukul sampai kembang.
3. Tuang dalam mangkuk pembakar.
4. Tabur cheese, cili dan tomato atasnye, bakar pada suhu 200 degree selama 30minit atau sampai masak. 

Senang kan?Selamat Mencuba!

Slutty Brownies..3 Layer Oreo Brownies je sebenarnye..

Telah membaking ni semalam..mama memang suke cube resepi baru..yang ni mama buat untuk majlis makan-makan kat opis Incik Hubby..saje je nak bagi..just a small gesture of appreciation for my hubby ofis mate..

Resepi asal is from The Londoner..tapi resepi yg mama ikut adalah dari sini (sila klik)...mama kind of tak gemar namanye..maklumlah..makanan kan..rezeki dari Allah..ade baiknye letak name elok kan....jadi..mama panggil 3 layer Oreo Brownies  lah yer..teksturnye adalah seperti yang mama harapkan..hard on the top tapi a bit moist n dry in the center..

2 version..satu rasbery oreo n satu lagi normal oreo..
Resepi mama salin terus dari web tu..cume mama kurangkan sukatan gule je..terpulang pada selera masing-masing lah ye..
Ingredients
    For the Brownie layer:
  • 10 tbsp unsalted butter
  • 1 1/4 cups white sugar
  • 3/4 cup cocoa powder
  • 1/2 tsp salt
  • 2 tsp vanilla extract
  • 2 large eggs
  • 1/2 cup AP flour (tepung gandum)
  • For the Oreo layer:
  • 1 package of Oreo (regular stuffed or double stuffed)
  • For the Cookie Dough layer:
  • 1/2 cup unsalted butter (at room temp)
  • 1/4 cup brown sugar
  • 3/4 cup white sugar
  • 1 egg
  • 1 1/4 tsp vanilla extract
  • 1 1/4 cups AP flour (tepung gandum)
  • 1/2 tsp salt (mama tak letak)
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1 cup semi-sweet chocolate chips
Instructions
  1. For the Brownie layer-paling atas:
  2. In a medium sauce pan, melt the butter over medium high heat. Add the sugar and cocoa powder once the butter is melted. Whisk to combine and remove from heat. Add the salt, vanilla and eggs and continuously whisk until the eggs are combined. Add the flour and continue to mix. Set batter aside. (Cairkan butter.Bile butter dah cair, masukkan gula, serbuk koko. Kacau sampai mix well..Pastu kuarkan dari pan, masuk mixing bowl, mix dengan telur, vanilla sampai sebati..dah sebati, masukkan telur..kacau sampai sebati..masukkan tepung, kacau sampai sebati..letak tepi dulu..)
  3. For the Cookie Dough layer-bahagian bawah:
  4. Cream together the butter and sugars in a mixer. Add the eggs and vanilla, making sure to scrape down the sides of the mixing bowl. Add the flour, salt, baking soda and baking powder and mix on low until everything is incorporated. Fold in the chocolate chips. Set dough aside. (Mix gula ngan butter sampai putih..masukkan telur, vanilla. dah sebati, masukkaj tepung, garam, baking soda n baking powder..semua ni mama ayak dulu. Dah sebati..masukkan coklat cip)
  5. Assembly:
  6. Pre-heat the oven to 200 degrees.
  7. Layer the cookie dough on the bottom of a 9x9 baking pan, pressing down to form the bottom of the slutty brownies.(Ratakan doh cookie untuk membentuk bahagian paling bawah brownies)
  8. Layer as many oreos that will fit on top of the cookie dough. No need to overlap. One single layer will do.(Susun biskut oreo atas doh cookie yang dah rata tadi..susun rapat-rapat, kemas-kemas..jangan bertindih-tindih)
  9. Pour the brownie batter on top of the oreo layer and make sure it's evenly layers on top.(Akhir sekali, tuang bancuhan brownies atas oreo tadi dan ratakan)
  10. Bake for 30-35 minutes. Test with a knife to see if the center is done. If the knife comes out clean, let the brownies rest before serving. If the knife comes out with batter still on it, allow the brownies to bake about 5 minutes more.

Sangat senang untuk dibuat and super ohsem sedap..opis mate sukeeee sangat..ngeee..

Selamat Mencube!

Whoosh!!Poooffff!!Tadaaa!!!

Yeay,,mama nak tunjuk magic sket ni.. =p

Before..Sayur layu


After..Dah kembang..tak layu
Rahsianye..rendam dengan air garam..It always work for me..mama ni pelupe orangnya..tengok-temgok,bile nak masak..sayur dah agak layu..jadi, ni lah penyelesaiannya..tapi, of cos lah untuk sayur berdaun je.. =)

Selamat Mencuba!

Thursday, 17 January 2013

B-Liv Soothe and Matte Moisturizer..ohsem!

Ye..ni dia moisturizer baru mama..dibeli kat SaSa jugak..mama rase kat retail farmasi takde brand ni..dulu Guardian ade..tapi tak pasti sekarang masih carry ke tak..harga RM99..mama rase ni boleh tahan untuk setahun kot..ngeee..mama memang camtu..body shampoo pon mama leh pakai setahun kalau yang sebotol besar tu..(padahal ade 4 botol body shampoo jenis lain-lain, memang la tahan setahun kan..)

Setelah lame mama tak betul-betul menjaga kulit..mama tak tau lah mama ni kenapa..sejak dah ade anak..malasnye nak mengurus muke sebelum tido..pakai moisturizer ke, toner ke..semua tak buat..kengkadang je kalau rajin buat..

Sekarang baru nak stat menjaga balik sebab rase masalah kulit ni dah semakin tak terkawal..imej penting lebih-lebih lagi bile keje banyak jumpe ngan manusia ni..ngeee..kalau keje ngan lembu tak pe..die bukan tau pon kulit ko tu marveles ke tak marveles...hehehe..

Produk ni mama dah stat pakai lama dulu...brand ni terkenal dengan Pro-Sebum Gel die..mmg works like wonder..blackhead, whitehead semua tak ada..kulit mmg kurang minyak..pastu mama stat pakai sunblock die..pun bagus jugak..kulit memang cerah..tak ada kesan menipis, mengelupas ke hape ke macam setengah produk kosmetik tu..

Lepas die rebranding dari Cellnique ke B-Liv by Cellnique, mama stop beli barang-barang die..tambah lagi dengan pengalaman buruk kat salon die..pengalaman yang menyakitkan hati..mama masih tak puas hati sampai sekarang..huwa!

So sekarang..baru stat balik..bagusnye..tekstur die memang sangat ringan..macam gel dan jernih..tak creamy..which is so suitable utk oily skin..jugak didesign untuk sensitif skin..bila sapu je, memang terus diserap..tak berminyak langsung!

Dah 2 hari pakai secara konsisten..kulit memang rase lain sikit..lembut n hydrate..kite tengok pasni ek camne resultnye..kalau ok..kite try produk die yang range lain plak yer..

Sikit panduan untuk pilih pelembap/moisturizer ni..
  • Dry skin-pilih thick cream
  • normal to combination skin (combination tu, T-Zone berminyak, bahagian lain kering)-pilih cream jugak tapi tekstur die sederhana pekat
  • Oily skin-pilih gel/fluid type, senang diserap dan tak berminyak..
Sila cek pada pembungkus produk..biasa ada dia mention cream ke, gel ke...Harap info ni berguna yer.. =) Out of 5 stars, mama bagi 4 lah...

Goody Bag untuk Fateh ku Sayang..

Telah berjaya diselesaikan dengan jayanya malam tadi..setelah berbulan-bulan pending..adus la...

Anyway..dibuat untuk birthday Muhammad Al Fateh permata hati mama n abah yang sebenarnya adalah pada 29 July tahun lepas..kan..teruk tak teruk mama dia ni..

Mana taknye..tak de mase nak mencari kedai bakery..baru ni je tau kat mane..dekat hidung je sebenarnye..tak adalah susah sangat pun nak cari..huh!

Mama buat muffin..dua jenis..double choc muffin dengan lemon coconut muffin..resepi amik dari buku ni...RM5 je tau..pantang nampak barang murah..perangai sape ntah die ikut..heeee..yang bagusnye resepi2 die kurang manis dan setiap resepi tu lengkap dengan nutrition info die..

Tadaaa..ni lah hasilnye..


Keje mempacking..pekerja upahan mama tentulah Incik Hubby..huuuu..


Gitu gini..dekat pukul 3 pagi jugak baru jumpe bantal...Incik Hubby mama dah sedap berkeroh..nasib baik tak bangun lambat hari ni..mate je lah sepet cam opera Cine tu..ngeee..tak pe lah...sayang anak punye pasal..

Wednesday, 16 January 2013

Skinlite Spot Reducer Cleansing Tissue yang Marveles!

The best so far..mama penah pakai beberapa brand sebelum ni..tapi mama tak suke sebab setengahnye melekit kat muka..setengah pulak bau tak sedap n buat kulit gatal..kalau tak gatal pun, rase mencucuk-cucuk..nape ntah..al-maklumlah..kulit sangat sensitif..tak boleh pakai sebarangan..huuu..

Tapi sebaliknya untuk cleansing tissue ni..


Yang ni disauk kat Sasa cawangan Plaza Damas, Seri Hartamas..Sasa ade banyak cawangan..mama rase mungkin setiap cawangan ade kot..

Comes in handy especially bile time nak solat..tak payah susah-susah bawak pencuci muka..pakai ni je dah cukup untuk remove minyak, habuk, foundation..untuk make up yang water resistant, mama tak pasti berkesan ke tak..yang pasti, untuk light make up ianya sangat bagus..jangan plak solat ngan lipstik masih merah menyala walaupun dah amik wudhuk..ape kes?jangan gelak..mama penah terjumpa orang solat camtu yer..

Selain membersih, dia jugak boleh elakkan skin blockage dan reduce jerawat sebab ni ade acid salicylic..jugak mengurangkan kemerahan pada kulit..

Untuk produk kosmetik, nak tau die register ke tak dengan Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan, boleh tengok kat NOT (notification) number yang besenye ade kat packaging die..kalau tak ade tu...jaga-jagalah yer..boleh jugak check online kat sini (sila klik)...untuk produk ni, nampak kan ade kat atas barcode harga tu..NOTxxxxxx..penting sebab kalau tak register, kemungkinan ade bahan-bahan kimia terlarang yang bahaya untuk pengguna..jadi ade baiknya cek dulu..jadilah pengguna bijak =)

Mase tu ade offer, buy 1 free 1..jadi berbaloi lah kan RM14.90 untuk 2..hehehe..1 letak kat ofis, 1 lagi letak dalam backpack..

Mama bagi 5 bintang out of 5..sebabnye memang marveles! =)