Sunday, 20 January 2013

Resepi Epal dan Berry Crumble Muffin..

Saje-saje buat sebab teringin..tengok dalam resepi macam yummy je kan..ade lah jugak kunyah-kunyahan Fateh nanti..mama pon leh share..ngeee..

Mama dah terbiasa kene ade kunyahan kat umah sebab dulu kecik-kecik mak mama rajin buat kunya-kunyahan untuk anak-anak die ni...tapi dulu kan susah, mak mama buat je apa-apa yang ade..paling selalu mak buat adalah kerepek tepung gandum..kami adik beradik panggil "Lemek-lemek"..hehehe..die nipis je..buat dari tepung gandum, mak letak sikit garam kot..canai nipis-nipis, pastu goreng..hmmm..citer pasal ni, rindu pulak kat mak.. =(

Untuk pengetahuan semua, muffin ni tekstur die lebih padat berbanding cupkek..dikenali jgak sebagai quick bread..selain dari tu, die tak sehalus dan segebu kek..

Bahan-bahan

1 1/4 cup tepung gandum
1 cup wholemeal flour
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon serbuk kayu manis
1/2 cup gula perang
3/4 cup susu sejat/susu segar
125g mentega/marjerin dicairkan dan sejukkan
2 biji epal Granny Smith, buang kulit dan parut
2 biji telur
1 cup blueberry

Crumble

2 tablespoon tepung
1/4 cup gula perang
1/3 cup oat
40g marjerin/butter

Cara-cara

1. Panaskan oven, 190 degrees.
2. Ayak tepung gandum dengan soda bikarbonat dan baking powder. Campurkan dengan tepung wholemeal, serbuk kayu manis dan gula. Kacau sebati.Letak tepi dulu. Buat macam "well" kat tengah-tengah.
3. Masukkan susu, mentega yang dah dicairkan, telur dalam mixing bowl. Pukul sampai sebati.
4. Curahkan campuran ni pada "well" yang dibuat tadi. Kacau sebati.
5. Masukkan epal dan blueberry, kacau lagi sampai sebati.
6. Untuk crumble, campurkan semua bahan-bahan tadi. Gaul sampai semua ketul-ketul hampir tak ada..sikit-sikit tu tak pe..tabur crumble pada muffin tadi..Bakar pada suhu 25minit atau sampai masak..

Nutrition per muffin

Protein: 4.5g
Fat:13g
Carbohydrate:40g
Dietary Fibre:3g
Cholesterol:37mg
Kalori: 290kcal

Sangat best sebab blueberrynye popped up n meleleh isinya sebab kena bakar..sape-sape yang minat muffin boleh lah cube..buat muffin memang simple sangat sebab tak yah susah-susah nak pukul ngan mixer ke ape..leh pukul ngan whisk bese tu je..

Selamat Mencuba!

2 comments:

  1. wah rajinnye :) bertuah fateh dpt mommy yg rajin cuba mcm2 recipe kan?

    ReplyDelete