Friday 4 July 2014

Resepi Badak Berendam @ Soaking Hypo

Salam Ramadan semua! Rinduuu kt blog..cuma x dek masa je nk update...sibuk dgn anak..baking slow sikit bulan pose ni..kuih raya pon mama amik sikit2 je oder sbb tkut tak terbuat...risau jgk..tpi takpe...Allah bgi rehat dulu..jadi rehat smntara ada masa ni...nnt dah bz balik...ape pon tak sempat kan...positif..positif :)

Jadi nak share le resipi juadah buka pose ye..mama dh lama berangan nk buat badak berendam ni..minat sbb sedap...tpi sbb dlu kan keje...blik keje, nk berbuka kite masakle ape yg sempat...kuih klau teringin tu beli kt bazar je lah gamaknye...kali ni, dh msuk seminggu pose, tak de lagi jejak kaki kt bazar...malas sbb takde yg mnarik..dgn hrga naik di sana sini...msak sndiri lgi jimat + puas hati kannn...

Ok..moh tgk resepi..mbebel je ye..resepi mama amik dari buku chef Hanieliza, buku dia tajuk resepi kuih kukus..Bli kat Giant..RM5.50..asik buat pastry je kan..kenalah versatile sikit...chewahhh...

First time buat..tak brpe nak sedap..dgn tak pakai daun pandan ori...pakai perisa pandan dgn pewarna je...derhaka+pemalas..hakhak

Yg kali kedua buat baru marbeles..ngeee..

Resepi: Badak Berendam
Sumber: Buku Senangnya memasak kuih kukus oleh Chef Hanieliza


Sebelum dikukus

Selepas


Bahan2

Utk inti kelapa:

1 cawan kelapa parut
1/2 cawan gula pasir-boleh krgkn kalau nk kurang manis
1 cawan gula melaka
1/2 cawan air
Sehelai daun pandan

Cara masak inti:

1) Masakkan gula pasir, gula melaka, air dan daun pandan.
2) Agak2 dah likat, baru masukkan kelapa parut tadi. Masakkn sekejap sampai kering sedikit. Siap

Bahan utk kulit badak berendam:

2 cawan tepung pulut
1 cawan air pandan (blender dari 8 helai daun pandan)

Cara-cara

1) Masukkan tepung pulut dlm mangkuk
2) Masukkn air pandan sedikit demi sedikit sampai membentuk doh yang tak lembik dan tak melekat pada tangan. Klau melekat, tambah sikit tepung pulut. Buat sampai tak melekat ok?
3) Ambil inti kelapa tadi, letak di tengah dan buat bulat2 kecik2 mcm dalam gmbar.

Utk kuah santannya:

1) 2 cawan santan pekat
2) 1 sudu teh garam 
3) Sehelai daun pandan

Tuangkan dalam bekas yg dh berisi bebola badak tadi (hihi). Kukuskan...dalm 20-30 minit. Siap.

Senang kn? Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment