Sunday, 10 November 2013

Resepi asas roti bun

Salam all...

setelah lama x menjenguk blog..hri ni mama jenguk blog jap..tetiba tgk viewer cm byk gitu..huhu..

ntah kenapa mood mnulis ke laut sgt..jdi..meh kite trus kpda resepi hri ni..resepi roti bun asas..

lately mama mmg rancak membuat bun..bknnya apa..sbb anak mama, si tecit al fateh suke mkn..sbb tu smangat buat bun sendiri bun..air tangan ibu kn lgi berkat..

resepi ni boleh dipelbagaikan..nk buat bntuk mcm mne pn boleh, ikut kreativiti..next time mama usahakan step by step bntuk2 roti ni..kne cri helper yg boleh tlg tangkap gmbar..hihi..spe nk volunteer, sile bgtau...

yg ni mama biasa uli dgn tgn je..jdi x psti mcm mne cranya klau pkai bread maker...

Bahan2

200g tpung roti (hi-protein)
3g yis
3g bread improver (ada jual kt kdai bkeri/giant pn ada)
100ml air sejuk dri peti ais
2g garam
30g butter/shortening/marjerin
30g gula

cara2

1) campurkan smua bahan kering, tpung, garam, yis, gula, bread improver..gaul sebati.
2) masukkan air sejuk..uli doh smpai dh sebati dan krg x melekat pda tgn
3) masukkan mentega, uli doh smpai licin dan elastil.
4) rehatkan doh, ttp doh dgn kain lembap selama lebih krg 45 minit ke 1 jam atau smpai naik 2x ganda
5 ) bahagi2 kan doh, timbang..mama biasa buat sebijik tu dlm 40 ke 50g. Bulat2 kan doh, bagi licin. Biarkan lagi selama 30 minit sebelum dibentukkan.
6) bentukkn doh ikut citarasa dan kreativiti.
7) biarkan lgi doh selama sejam
8) sebelum bkar, pnaskn dlu oven lebih krg 10minit.klau x pna, roti x naik cantik. Suhu bkar adalah 200 degree, selama lbih krg 10 minit..dh pn siap..

ni antara contoh bentuk2 roti yg mama prnah buat...mama ske resepi ni sbb simple dan x perlu pkai telur..

Bun pandan kismis

Selamat mencuba!

1 comment:

  1. salam mama..nak tanya kalo tak pakai tepung roti..pakai tepung biasa tak jadik ke?

    http://pdajawe.blogspot.com/

    ReplyDelete