Resepi kali ni mama ambil dari buku ni..sebenarnya macam trauma nak mencuba lagi sebab resepi pertama yg mama cuba dari buku ni tak menjadi..keras bebeno keknya...nisbah bahan2 dia memang nampak pelik sebab 1 biji telur large, tapi tepung smpai 2 cawan setengah..dan sikit minyak masak yg mana bila diadun, adunan tu tak cair mcm adunan normal kek pun..die jadi macam doh..tu pun mama dah tambah telur jadi 2 biji..
Kali kedua cuba, tawakal je..kalau tak jadi, buku ni akan jadi tukun je lah jawabnya..jadi mama pun cubalah resepi brownies die sebab tergoda tengok kerak2 keras di atasnya tu..
Meh cuba..
Bahan-bahan
110g cooking chocolate
3/4 cup serbuk koko
1 cup butter
2 1/2 cup gula perang-mama kurangkan jadi 2 cup je
4 biji telur saiz A(mama pakai 5 biji telur saiz sederhana)
2/3 cup tepung naik sendiri (ayak)
Cara-cara
1) Cairkan butter, coklat msakan dan serbuk koko guna kaedah double-boiler. Biarkan sejuk seketika. Suam2 pun takpe.
2) Pukul telur dengan gula perang smpai berkrim. Boleh pakai whisker je/mixer kalau nak senang.
3) Masukkan adunan coklat tadi dan tepung, gaul sebati.
4) Masukkan dalam loyang pembakar yg dah dgris. Boleh tabur coklat cip/walnut jika suka.
5) Bakar pada suhu 170 degree, 30-40 minit atau sampai masak..
Tadaaa..
Masa baru keluar oven, memang best sangat sebab crust kat atas tu rangup..dengan moistnye..sedap banget!must try sbb cara buat teramat senang..
Selamat mencuba!
selamat petang..dapnya
ReplyDeletenak carik jugak la.hihi
ayam turki tu tak payah rebus dulu. tapi rasa ayam tu manis manis sikit la. bila buat sup. buat rendang pedas sedap je