Lame sgguh tak berblog...bizi plus kemalasan melampau..huuu..as usual..lifes goes on..kerja dan kerja..tapi mama x penah lupe membaking..stress je, baking..stress je baking..hihi..
Ni antara hasil baking..rich in nuts..sesuai pada penggemar kekacang di luar sane..tekstur sgt fudgy, plus senang nak dibuat..cubelah! =)
Bahan-bahan
Mentega utk gris Loyang/acuan tart,pkai acuan tart yg die pnye bawah tu leh cabut2..lapik dengan kertas minyak supaya x bocor n x lekat..klau x de acuan tart, hentam je loyang bese..huuu..rope tepi die x de la berpattern2 gitu..tpi ok je..jnji leh mkn..hiii..aku pkai saiz 9 inch
1 cup almond atau campur any peanut yg digemari, bakar dulu
120g cooking coklat
* ½ cup tepung gandum
* 3 tbsp serbuk koko
1/4 tsp garam
2 telur gred A. Klau pkai gred yg x brape nak A, pkai 3 biji
4 tbsp gula
2 tbsp golden syrup/madu
3/4 tsp esen vanilla
* Ayak sekali
Cara-cara
1. Panaskan oven, 170 degree. Griskan Loyang pembakar dengan mentega, tabor kekacang
2. Cairkan coklat dengan mentega, kaedah double boil.
3. Campurkan tepung dgn garam dlm 1 mangkuk.
4. Pukul telur dgn mixer smpai kembang dan pekat. Masukkan gula, pukul smpai sebati. Masukkan honey/golden syrup dgn vanilla esen
5. Masukkan campuran coklat tadi. Kacau sebati. Masukkan tepung pulak, kacau sebati.
6. Dah sebati, masukkan dlm Loyang pembakar, bakar suhu 170 degree smpai masak (lebih krg 20minit)..
Mudah kan?selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment