Yer..setelah lame x menepek resepi dalam blog ni..dah lame makan dan masak lebih kurang je..malas nak mencube resepi baru sebab sibuk membaking kek..heee..
Hari tu buat cupcake..rase dh ok..tp rupenye pulak fail..ade jugak yang masuk tong sampah sebab mama tak suke tengok rupenye..Incik Hubby geleng kepala je..mama buat2 tak nampak je..ngeee..
Ni ditiru dari sebuah Restoran Thai kat area mama kerja ni..Phad Thai by Yahya..mama tak tau ape die letak dalam nasik goreng die..yang mama tau ade petai je..jadi mama pun masak ikut suke lah ye....janji ade rase nasik goreng..heee..
Bahan-bahan
4 senduk nasik
3 sudu besar Cili blender (mama ade stok yang dah siap blender ngan bawang merah, bawang putih n halia)
2 sudu udang geragau
Bawang merah potong
Udang dan petai secukupnya
*kalau nak lagi pedas berapi, leh letak cili api kampung tu..
Cara masak
Senang je..goreng udang geragau sampai garing..dah garing..masukkan cili blender, bawang potong tu..tumis..tumis..masukkan udang, petai..dah agak masak..baru masukkan nasik...siap dah..garam masuk sebelum masuk nasik tu yer..kalau tak nanti tak hancur garam tu..berketul2 lagi bile makan..marah mak mertua nanti..hehehehe..
Bestnye sebab bau udang memang semerbak..heee..kesian jiran-jiran mama..mintak mahap lah tak bagi yer..huuu..
Aduh mak! Petai dahlah fav sy. Nak lagi bile msk dlm nasi grg. Mmg meletoplah!!! Sedapnya!
ReplyDeletepetai? omegot. sedap gila!
ReplyDeletePM tak makan petai...huhu
ReplyDeletesedapnya....tak pernah makan lagi nie....
ReplyDeletehihi..kita ni hampir sama la kak :D
ReplyDeleteakak buat nasi goreng petai..
saya penah cuba buat nasi goreng jering..ayah punya la terkejut.siap tya lagi amik resepi dari johor ke.kebetulan saya duduk jhor dulu..
saya cakap la tak da la..dari membazir,potong nipis2 campur dengan nasi goreng..sedap ayah kata :D
yg penting kena cuba kan kak :D
ReplyDelete