Wednesday, 23 January 2013

Resepi Kek Coklat Moist Sour Cream..

Mate sudah ngantuk..macam digam-gam je rasenye.tapi mama gagahkan jugak menaip entry ini..huuuu..

Baru sudah membaking kek coklat moist sour cream ni..dibuat khas untuk teachers Fateh di Taska..sebabnye hari tu mase mama bagi goody bag tu, teachers nye tak dapat..kesian pulak..another gesture of appreciation..tak salah kan sedekah..resepi dapat dari Home Kreation (sila klik sini)..



INGREDIENTS:
1 cup Cocoa
1 cup Boiling Water
1 cup Butter - softened
2½ cup Sugar -mama kurangkan kepad 2 cup je..
4 Eggs
2 tsp Vanilla Essence - mama tak letak..mama ganti dengan coklat flavouring..
3 cup Cake Flour*
2 tsp Baking Soda*
1 tsp Baking Powder*
½ tsp Salt* (* sifted together) -mama tak letak..
1 cup / 8 oz Sour Cream (mama pakai 210g..gambar kat bawah ni..beli kat Giant je..yang penting Halal)


 

METHOD:

1. Dissolve cocoa & boiling water.
Larutkan koko dalam air mendidih.
2. Cream butter & sugar until light.
Pukul mentega dan gula sampai putih.
Add in VE and egg, one a time while beating until well mixed.
Tambahkan vanila essence dan telur, pukul sebati.
Fold in flour and sour cream alternately, beating well after each addition.
Masukkan tepung berselang seli dengan sour cream sampai habis.
Lastly, add in cocoa mixture.
Akhir sekali masukkan bancuhan koko tadi.
3. Bake 170C for 1
hour until cooked when tested with skewer.
(I baked mine for 1
½ hours, testing it every 10 minutes after 1 hr).
4. Unmould after 10min and cool completely before slicing then layer/spread with chocolate ganache.

Untuk topping die..mama pakai cooking coklat dengan butter je..tak pakai double boiling ke ape..campur je dua tu dalam bekas n letak dalam oven bekas bakar kek tadi..dalam 5 minit camtu dah cair..tuang je terus atas kek..senang kan?tak payah nak berdouble boiling bagai..buat banyak bekas jerrr.. (ayat orang malas basuh pinggan..ngeee)

Sour cream tu sebenarnye tak masam pun walaupun namenye sour....lagi masam yogurt yang natural tu..niat asal beli nak buat muffin..tapi turn out to be kek pulok..tak pe lah kan..janji tak membazir..

mama telah membuat kajian sikit sebab ape letak sour cream dalam kek ni..dikatakan sour cream ni bagi kek tu lagi moist (which is so true)..mama rase, fungsi die same dengan susu tu..sebab ade banyak versi kek coklat ni..pakai susu pekat manis lah..susu fresh lah..tak pakai susu pun ade, just letak air je..mama dah penah cube semua tu n so far, mama rase pakai sour cream ni yang the best.. 

Fuhh..marathon buat kek bulan ni..practice untuk tempahan wedding opis mate..kalau tak practice, mama takut skill jadi berkarat..rekod bulan ni, mama dah beli 2 papan telur yang ade 30bijik tu..huuu.. yang baru beli ni pun dah separuh pakai..besenye, kalau 1 papan telur camtu, sebulan setengah baru habis..ni tak sampai sebulan pon..i'm so great in spending!ngeee.. =)

Selamat Mencube ye kengkawan! =) 

No comments:

Post a Comment