Ni satu lagi versi kek tunggang terbalik..sebelum ni mama ade buat kek ni, tapi pakai buah nenas..so kali ni mama buat versi pisang plak..
Actually banyak versi kek upside down ni..macam-macam buah dieorang pakai..Buah peach ade, epal ade..macam-macam lagilah..mama tak pastilah sesuai ke tak dengan citarasa orang di Malaysia ni kan..untuk mama, mama memang suka..sebab die lain dari yang lain.kombinasi kek dengan buah tu padan..masam dengan manis gitew.. =)
Kek ni mama buat untuk mummy in law mama..esok nak balik kampung..kira macam ole-ole la..tak de la balik dengan tangan kosong..mak suke makan kek pisang..jadi..ni lah hasilnye..penat mencari resepi, akhirnya decide nak buat yang ni..kek pisang biasa tu biasa sangatla..hehehe..(eksyen la pulok yer?)..tak salah kan mencuba? =)
Resepi asal dari Closet Kitchen..
Bahan-bahan
Karamel layer
1/4 cup butter
1/2 cup brown sugar
2-3 ripe bananas (peeled and sliced)
1/2 cup brown sugar
2-3 ripe bananas (peeled and sliced)
Cake Layer
1 cup all-purpose flour
3/4 cup whole wheat flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1 teaspoon cinnamon
1/2 cup butter (room temperature)
3/4 cup brown sugar
2 eggs (beaten)
1/2 cup sour cream-mama ganti dengan youghurt natural Dutch Lady
2 overripe bananas (mashed)
1 cup chocolate chips
Directions:
1. Melt the butter in a pan along with the brown sugar.Cairkan mentega dengan gula perang.
2. Pour the mixture into the bottom of an 8 inch square baking dish and spread it out.-Tuang campuran tadi dalam loyang.mama pakai loyang bulat sebab tak ada loyang square..
3. Cover with a layer of sliced bananas.Susun pisang atas campuran butter dengan gula tadi..susun camni..
4. Mix the flours, baking powder, baking soda, salt and cinnamon and in a large bowl.
5. Cream the butter and brown sugar in another bowl.
6. Stir the eggs, sour cream and bananas into the butter and sugar.
7. Stir the dry ingredients into the banana mixture.
8. Stir in the chocolate chips.
9. Gently spread the batter over the bananas in the pan
10. Bake in a preheated 350F oven until a tooth pick pushed into the center comes out clean, about 40-50 minutes.
Sonang je kan?kan? Selamat mencuba!
pagi td sy ingat nak buat choc cupcake tapi akhirnya kemalasan melanda. sy buat cucur jagung je kak ehehe. bertuah mummy in law akak tu ye :)
ReplyDeletefuh pasti sedap sehingga menjilat jari nih...:)
ReplyDeletenampak menarik.....sudah pasti sedap....tq untuk resepi nie.....esok2 boleh cuba....
ReplyDeletewahh..nampak sedap! menyelerakan je..hehe..
ReplyDeletenti bleh try buat...:)