Entry ni ditaip bagi menjawap pertanyaan kawan blogger mama ni..Mrs. Nordini dari blog A Malay Lady, A Chinese Man=2 Mixed Sons (SILA KLIK SINI)..sgt bagus persamaan matematik tu..i loikeee..hehehe..salam kenal ye..Thank you for following me back..
Ok..mama menjawap berdasarkan pengetahuan yang tak seberapa ni..saja berkongsi..sape-sape ade info lebih, silalah tambah di ruangan komen..
Cara basuh yang pertama dan selalu orang pakai adalah dengan asam keping..untuk hilangkan hanyir la..Tapi untuk ikan air tawar macam ni, ikan talapia ke, ikan patin ke..mak mertua mama ajar adalah dengan menggunakan tepung gandum..ulang beberapa kali sampai lendir dan ikan nampak bersih lah..rendam sekejap dalam air tepung tu pun tak pe..mama selalu buat dua-dua, tepung dengan asam keping...memang menciutkan lah..hahaha..harap ini membantu.. =) kengkadang basuh ayam pun mama pakai tepung jugak.. =)
Kepada cik Puan Nordini, pasni lehla masak ikan talapia stim plak ye.. =)
oooo...okeh, bolehlah apply lepas ni....terima kasih mama!!!
ReplyDeletetak sabar nak beli talapia nih, esp yang merah tu....hahahah
hubby sy selalu kalau cuci ikan mmg guna sedikit tepung gandum..klu ikan air tawar sllu nya cuci campur dgn air limau nipis..mmg akan hilang hanyir..(selalu nya hubby yg siang ikan, sy masak je..hehe)...:)
ReplyDeletePM tak makan ikan, so tak pernah sekali pun basuh ikan...hehe
ReplyDeleteitik selalu guna daun limau purut
ReplyDeleteayam selalu basuh guna tepung gandum
ikan laut basuh guna garam kasaq
ikan air tawaq basuh guna limau nipis, asam jawa atau garam kasaq.bergantung pada tahap hanyir ikan tu.
ikan ayaq tawaq saya makan talapia je pon..hihi
yg lain tak boleh blah la kak ;)