Monday, 17 December 2012

Kelas Bakeri Pertamaku..best!

Mama telah menghadiri kelas dengan jayanya pada hari sabtu lepas..yeay!seronok..rasenye nak pegi lagi...hehe..Kelas mula gak lambat..habis pun lambat..tapi hasilnye..memang sedaaappp sangat..
 
Tak de ape yang dapat menandingi kesedapan roti yang baru je dibakar..fuhhhh!lembut, wangi..mase makan tu masing-masing yang ade dalam grup mama speechless..sedap sangat kot..haha
 
Master Chef Eric


 Mixing doh..lame..adelah dekat setengah jam
  
Timbang dan bulat2kan roti..doh kecik2 ni kena betul2 bulat n licin..tengok chef buat sonang jo....time kite org buat punyelah susah....huuu

 Doh yang dah dibentuk


 Titanic..

 Titanic yang dah masak..

Freshly baked bun...
Fateh suke makan roti2 yang mama tapau balik..hee..menurut kate chef, roti yang bese mcm ni, takde pape preservative boleh tahan up to 5 days..ok lah kan..
 
Kelas memang betul2 hands on..chef akan tunjuk camne nak bentukkan roti2 tu..secara asasnye, doh asas die same je..cume hiasan dan filling je lain-lain..total 13 jenis roti yang kami buat dengan 1 jenis muffin..senang sangat rupenye buat roti.. =)
 
Psstt..mama akan update lenkali yek hasil membuat roti nih..kena habiskan dulu stok roti kat umah tu..banyak lagi..ngee..

3 comments:

  1. salam mamayayang! :)
    tq sudi singgah blog nadia. nadia singgah sini and follow mama yayang kembali ye. nanti mama share cara buat roti ni semua ye. nadia pon teringinn nak tau.

    ReplyDelete
  2. wah...bestnye...saya pun teringin nak p klass cmtu..tapi takada yg buat hujung minggu..semua hari keja...kalau ada kelas yg boleh bawa anak skali..kan ke bes.. pepun..nant jangan lupa share ilmu ye....

    ReplyDelete
  3. wah bestnya.kat na kak ?
    brapa bayarannya ?

    ReplyDelete