Tuesday, 1 September 2015

Resepi Kulit Karipap Rangup


Wehh..ttiba rajin..angin kus kus..hahaha..Resepi asal pun dh x ingt dri mba..so far yg ni mmg rangup..sbnrnya buat karipap mmg senang..cuma yg renyah part nk buat inti dgn nk mncetak satu2 karipap..sbb mama is keras tgn, mmg pkai acuan je la buat kripap..klau kelim mmg huduh..senget sna sini..wakakaka

Sini mama share resepi kulit shja ye..rsepi inti tu, smua org tau kot..salah satu kuih fevret somi kite jgk :)

RESEPI KULIT KARIPAP RANGUP ( untuk 45-50 biji saiz sederhana)

500gm tepung gandum
50gm tepung ubi
50gm tepung beras
1 1/2 sudu teh garam
3 sudu besar gula
1/4 cawan minyak masak*
2 1/2 sudu besar marjerin*
Air secukupnya

Cara-cara:

1] Campur semua bahab, kecuali minyak, mentega dan air dlm satu bekas. Lubangkn di tengah2
2] Panaskn minyak & butter smpai btul2 panas
3] Angkat & tuangkn dlm bkas yg berisi tepung & bahan2 lain tdi
4] Kacau rata dgn garpu (sebab panas khenn)
5] Uli adunan, masukkn air sikit demi sedikit smpai jdi doh yg senang dibentuk & elastik.

Boleh la isi inti..klau pkai cetak kripap tu, pstikn kelim tu lekat btul2..sbb nnt tkut mda goreng dia terburai..boleh sapu air pda kelim & lekatkn btul2> bentukkn karipap > goreng > ngapppp

Tempahan customer

Sebab satu adunan mmg dpt bnyak, klau tak habis, sila frozen kn. Bakar sekejap (suhu 170 degree, dlm 10minit)/goreng skejap (mama prefer bakar skjap), sejukkn, pack dlm plastik & bekukn.

SELAMAT MENCUBA!

Leh follow instagram kite jgk di @yangsdelight yehh..nite nite!







No comments:

Post a Comment