Sini mama share resepi kulit shja ye..rsepi inti tu, smua org tau kot..salah satu kuih fevret somi kite jgk :)
RESEPI KULIT KARIPAP RANGUP ( untuk 45-50 biji saiz sederhana)
500gm tepung gandum
50gm tepung ubi
50gm tepung beras
1 1/2 sudu teh garam
3 sudu besar gula
1/4 cawan minyak masak*
2 1/2 sudu besar marjerin*
Air secukupnya
Cara-cara:
1] Campur semua bahab, kecuali minyak, mentega dan air dlm satu bekas. Lubangkn di tengah2
2] Panaskn minyak & butter smpai btul2 panas
3] Angkat & tuangkn dlm bkas yg berisi tepung & bahan2 lain tdi
4] Kacau rata dgn garpu (sebab panas khenn)
5] Uli adunan, masukkn air sikit demi sedikit smpai jdi doh yg senang dibentuk & elastik.
Boleh la isi inti..klau pkai cetak kripap tu, pstikn kelim tu lekat btul2..sbb nnt tkut mda goreng dia terburai..boleh sapu air pda kelim & lekatkn btul2> bentukkn karipap > goreng > ngapppp
Tempahan customer |
No comments:
Post a Comment