Thursday, 25 October 2012

Mood Mem'baking' Kini Kembali..Bebola Coklat Walnut..

Akhirnya..setelah lama tak membaking..tetiba teringin nak membuat biskut..dok belek2 majalah Saji yang bertambun kat umah tu kann..sambil2 test n error untuk wat Goody Bag nak bagi pada anak2 taska tempat Fateh menginap waktu mama bekerja..bagi Goody Bag tu sempena Birthday Fateh jgak sebenarnye..
 
Dah lame dah Birthday Fateh..bulan 7 hari tu..tapi dek kerana tak kecukupan masa, sekarang jer baru sempat nak mencuba resepi..Bebola Walnut ni pilihan pertama..pilihan kedua mungkin nak bagi Carrot slice kot..Konon2 nak wat cam Secret Recipe tuh..angan2 tinggi melangit..hahaha..next week lah baru try ek..and let's Mr.Hubby decide mana yang sesuai..


Gambar bebola Walnut dari majalah Saji
 

Siap tabur dengan susu tepung..dah boleh makannnnn.. =p


Siap pack nak di bawak balik kampung Incik Hubby..


Menurut kata Incik Hubby sedap..hiiii..kembang semangkuk jap..kalau Incik Hubby kate sedap, maksudnye memang sedap lah..sebabnye die ni jenis tak suke makan biskut raye..ni tengok beriye je die makan..pagi tadi siap sempat cilok lagi beberapa bijik..ish..ish..


Resepi die senang aje..

Bahan A
150g mentega
1 biji kuning telur
1/2 sudu esen vanila
80g gula kastor..nak kurang lg pon bleh sebab choc rice yang pkai untuk hiasan tu dah manis..
20g coklat cip/coklat masakan..

Bahan B
20g Walnut, bakar n blend kasar2..
30g oat..blend jugak
130g tepung gandum
30g tepung jagung
10g susu tepung

Bahan Hiasan
Choc rice
Susu tepung

Cara membuatnye..

1-Pukul bahan A sampai sebati
2-Masukkan bahan B, pukul sampai sebati..
3-Bulat2 kan, masukkan dalam bekas kertas tu, tabur choc rice dan bakar..
4-Dah siap bakar, taburkan dengan susu tepung..
5-Siapppp..

Kalau ikut resepi, adunan ni leh dapat 40 bijik..tapi mama rase lebih je mama dapat..ade lah dalam 70 bijik camtu..sedap sebab ade oat,walnut dan rase bersusu..SELAMAT MENCUBA!! =)













No comments:

Post a Comment