Monday, 18 February 2013

Resepi Sultana Scone..

Lame sungguh tak meng"update" blog ni..mood menulis ke laut..banyak fikir benda lain je kann..huuhuhuu..
Scone dibuat atas request seorang kawan yang tengah memikir brang yang diletak dalam goody bag utk wedding beliau..mama sekadar mencuba saje..terpulanglah pada die sama ada nak ke tak..tak ada paksaan..kalau die berkenan, sila lah oder..hehehe..kalau dah memang rezeki kita, tak kan ke mana kan..kalau bukan rezeki kita, nasik yang dah disuap nak masuk mulut pun, boleh jatuh lagi..betul x?betul x?

Anyway, tq jugak pada beliau sebab mama mase tu tengah kelaparan..ntah nape ntah..makanya..terus je buat scone ni..lagipon senang sangat je resepinye..

Sikit pengenalan kepada scone..scone adalah sejenis pastri yang seakan-akan biskut atau quick-bread..memang rupenye macam biskut, tapi die tak rangup macam biskut tu..rangup luar je..dalam macam lembut sikit..bese omputih ni suke makan ngan krim, jem..yang mama ni, saje je gi taruh coklat perisa stroberri tu..dah lame beli..cume tak pakai..sayang plak..jadi..pakailah..daripada jadi tukun kan..heheheh..

Resepi asal dari scone.uk kalau tak silap..tapi bile Google balik, mama tak jumpe dah..mintak mahap la pada owner resepi tu..huuu..

Bahan-bahan

2 cawan tepung naik sendiri
30g butter, suhu bilik
1/3 cawan gula
1/4 cawan kismis
1 biji telur
2/4 cawan susu (atau kurang lagi, bergantung pada doh, jangan melekit sangat, jangan keras sangat..agak-agak-agak senang dibentuk)

Cara memasak..

Masukkan tepung, butter..rub the butter sampai die jadi cam bercrumble gitu..hehehe..ape bahasa la i pakai ni..kikiki..

Pastu masukkan gula, kismis..gaul sampai sebati..

Pasti buat macam lubang kat tengah. masukkan telur, susu..susu tu masukkan 1/4 cawan dulu..uli..kalau masih lagi keras, masukkan lagi 1/4 cawan..agak-agak..untuk mendapatkan doh yang diingini..

Pastu canai dalam 2cm tebal, 5 cm diameter..kalau x de cutter, pakai je tangan macam mama ni..hehe.. pemalas punya olang..lapar punye pasal kann..huuu

Pastu glaze dengan susu pekat manis,bkar suhu 170 degree, selama 20-25 minit..

Dah pon siapp..



3 comments:

  1. Owh....xsusah sgt rupanyakn..tp utk org yg 'rajin' mcm sy ni..semua pn susahkn ?:(

    ReplyDelete