Tuesday 20 November 2012

Resepi Spagheti Meatball Bolgnese..

Sonang aje masak spaghetti nih..tak yah byar RM20 hinggit semata-mata nak makan spaghetti yeh..kalau makan kat luar, kena makan benda lain yang mama tak pandai masak, baru berbaloi..hehehe..boleh plak cenggitu kan..
 
Bahan-bahan
 
Spaghetti yang direbus dengan minyak n garam sket
Bebola daging
Daging cincang
4 bijik tomato (buang bijik), blender
Tomato puri dalam 4 sudu besar
Bawang merah n bawang putih menumis
Lobak merah, cendawan (tak letak sebab tak de cendawan butang..pakai lobak jer..)
1 sachet mushroom sup (mama pakai Campbell yang dalam bentuk serbuk tu..tak nak letak pon tak pe..leh pakai fresh milk..kalau pakai fresh milk, letak dalam 4 sudu ke..nak bagi kurang rase masam tomato je sebenarnye sebab mama tak suke kuah spaghetti masam..)
Sikit black pepper ngan oregano, pati ayam.
 
Cara masak
 
1. Tumis bawang sampai naik bau
2-Masukkan daging cincang tadi..tumis sampai agak2 dah masak, masukkan meatball..
3-Masukkan tomato blend tadi ngan mushroom sup, lobak, cendawan..
4-Agak dah mendidih, tabur oregabo ngan black pepper..
5-Mase nak hidang, sape2 suke cheese, leh lah tabur cheese..dah pun siap..
 
Selamat mencuba!

 

No comments:

Post a Comment