Monday 13 May 2013

Resepi Pais Ikan Uji Rashid (Mata Besaq)..

Ok..ini mmg shedapp..hihi..resepi asal pakai ikan dory..tapi sebab mama tak yakin tentang kesedapannya..mama tukar dengan ikan uju rashid..Alaa..ikan mata besar tu..mmg besar la mata dia..kikiki..bolatttt je..

Best dan healthy sebab cara masak adalah stim/kukus..


Resepi

300g isi ikan (kukus ikan, amik isi)
1/2 biji kelapa parut
1 biji telur
*10 tangkai cili kering
*5cm kunyit hidup
*5cm halia
*2 batang serai
*1/2 sudu lada hitam
*1 biji bawang merah besar
1/2 bij bawang besar mayang halus
1 helai daun kunyit mayang halus
Garam secukup rasa
Daun pisang secukupnya untuk membungkus

*Blender semua dengan blender kering/sikit air..mama tumbuk sebab tak nak banyak air

Cara masak

  1. Isi ikan tadi campur dengan bahan2 blender. 
  2. Pecahkan telur, masukkan garam, daun kunyit, bawang yang dah dimayang.
  3. Gaul sampai mesra
  4. Bungkus dalam daun pisang. Ikutla nak bungkus camne pon..hihi..mama buat cam kuih lepat tu..senang..
  5. Kukus sampai masak..dah pon siap..
Senang kan?Selamat mencuba!


2 comments:

  1. Sedapnya.. xpernah pun buat pais ikan.. nnt blh la cuba.. :D

    ReplyDelete
  2. adoi sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..

    ReplyDelete