Monday 28 April 2014

Finally...I got my blessing..

Ceritanya..masa mama bagi surat resign hari tu...takdelah asben say "yes" ataupun say "no"...mama rasa, die pon mcm tak tau..

After sebulan..semalam baru mama mendengar beliau akhirnya bagi restu..Alhamdulillah...sedap hati mama mendengarnya..semangat tu semakin membara..semua mama serahkan pada-Nya..harap semuanya dipermudahkan..

To my incik suami..tq so much for your understanding..tq so much for your support too...mama sangat2 menghargainya..

Thursday 17 April 2014

Membentuk cookies tanpa cutter..

Salah satu cabaran dalam membuat cookies adalah bila customer nak shape tertentu/karakter tertentu tapi takde cutter yg bersesuaian..Makanya..a little bit of innovation diperlukan di situ ye kawan2...

Pening jgak..selepas tengok kat web ni Suz Daily dapat sikit idea..meh tengok mcm mana ye..

1) Cari karakter/gambar yang dikehendaki. Dalam kes mama ni nak karakter my little pony-Berry

Ambil kertas minyak dan potong ikut bentuk..sebab doh cookies berminyak, jadi kite pakai kertas minyak ye...


2) Canaikan doh, ambil kertas minyak yang dah potong tadi dan letak atas doh


3) Potong pakai pisau


4) Angkat dengan spatula, letak dalam loyang dan bakar.

Nanti mama sambung macam mana nak mewarna plak ye.. =)

Wednesday 16 April 2014

Royal icing-meringue powder (part 2)

Klau refer pada pos terdahulu mama ada mention psal meringue powder..so ini rupe die..hari ni mama jmpe yg dlm bkas cmni.hrga die rm28.50 utk 200oz.

Alang2 dh jmpe baik beli trus sbb tkt nnt ssh nk cri.

Tuesday 15 April 2014

Kedai Bekalan Bakeri-Online dan Offline

Untuk bekalan bakeri, biasanya mama akan beli sama ada online ataupun offline..utk bahan-bahan mcm tepung, coco powder etc..etc memang mama akan beli offline je..dan kedai yang biasa mama pegi adalah Bagus Bakeri kat Shah Alam.



Kalau ada kerajinan, mama gi ke Bangi, Yummie Bakeri kat Bangi, Seksyen 8

Sumber gambar: Azlita Masam Manis

Klau nak banding harga, Yummie Bakeri harga mmg jauh lebih murah dan lagi banyak pilihan. Tapi sebab Bagus Bakeri lagi dekat, kalau takde keperluan yang mendesak, memang mama gi situ je.

Untuk kedai online pulak..mama biasanya akan beli benda2 macam cookie cutter, pewarna..ni dlam kes2 tak sempat atau terlupa beli brang je...dan kedai2 online ni ade koleksi cookie cutter yang jrang ada kat kedai...

1) Cake connection-delivery dalam 1-2 hari sahaja



2) Baking Frenzy-dalam 2-3 hari delivery. Harga agak mahal sikit, tapi pejam mata je lah sbb tempat lain ssh nak cari


 Hasilnya? Tadaaaaa! Ngeh..ngeh..
Beli kat Cake Connection

Beli kat Baking Frenzy
Sape2 ade suggestion kedai2 yg best sekitar Selangor sila roger2 ye.

=)

Happy Shopping!

Resepi Sugar Cookies dan Royal Icing-Part 1

Ini produk baru mama ye..so far mama hanya pakai 1 resepi cookies je..resepi ambik dari blog kak Azlita Masam Manis..Begitu juga resepi royal icing tu..

Selain itu, mama banyak rujuk blog http://www.sweetsugarbelle.com/ ni untuk tips dan tutorial..cantek2 tau cookies die..kemas je die buat..huhu..

Untuk doh biskut tu, die memang agak lembik, jadi kena masuk fridge dlu dlm 2-3 jam sebelum dibentukkan..dan juga kena pakai spatula kecik untuk mengangkat cookie yg dah dibentuk tadi sebab adunan die mudah retak..patah..klau pakai cookie cutter yg bentuk halus2 lagi nanges..huhu..

Meh tengok resepi...

Sugar cookies resepi

225 gm mentega tanpa garam ~ kalau bergaram tak payah letak garam lagi (mama pakai buttercup, so tak letak garam dah)
150 gm gula icing
1 biji telur ~ suhu bilik
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh garam ~ kalau guna mentega bergaram sila abaikan
2 sudu teh baking powder
450 gm tepung.

CARA-CARA

Ayakan tepung, baking powder dan garam ~ ketepikan

1) Satukan butter dan gula icing, dan pukul hingga berkrim
2) Tambahkan telur dan esen vanilla.
3) Terus memukul hingga sebati
4) Perlahankan mixer dan masukkan tepung yang telah di ayak bersama baking powder dan garam sedikit demi sedikit. 
5) Putar hingga adunan menjadi doh yang tidak melekat di tangan.

Letakkan doh atas plastik wrapping, bungkus kemas dan simpan dalam peti ais semalaman (mama letak dalam 2-3 jam sahaja)

Untuk resepi royal Icing ade 2 jenis sebenarnya..1 yg pakai putih telur, satu lagi pakai meringue powder. Sebab mama agak kurang yakin dengan putih telur yang tak dimasak, jadi mama pakai meringue powder. Boleh dapat kat kedai bakeri. 

Tapi tak semua tempat ada. Kalau yg brand Willton, mahal sikit. Yang mama beli dari kedai bakeri Bagus kat Shah Alam ni die repack, tak silap dalam 200g harga dalam 8-9ringgit camtu. Boleh pakai 3 kali utk sukatan resepi di bawah setiap pack tu. Untuk resepi ni, kalau buat biskut sikit2 je, biasanya memang ada lebih.

Resepi Royal Icing

800 gm gula icing
1/3 cawan meringue powder
3/4 cawan air ~ air yang di masak suhu bilik
1 sudu besar jus lemon 

1) Satukan gula icing dan meringue powder
2) Masukkan dalam mixer dan putar dengan speed perlahan hingga ia bercampur sempurna
3) Tambahkan air dan jus lemon dan pukul dengan speed sederhana. 
4) Pukul sampai kental dan kaku.

Untuk persediaan mewarna pulak..biasanya untuk satu warna tu, kena buat 2..satu yg keras sikit, satu yg cair untuk flooding.. Biasanya mama akan tambah air lagi utk dapatkan konsistensi yg dikehendaki sebab yg lepas mix tu biasanya agak kaku. Dan bila kaku sangat, susah nak paip..Next time mama buat entry beza konsistensi untuk kedua-dua ni. Boleh refer SINI dulu untuk bezakan tahap kecairan royal icing. 

Biasanya utk outline, pakai piping bag and nozel no.2 dan yang utk flooding tu, kena pakai botol sos yang cmni.


Step utk menghias:

1) Buat outline dulu menggunakan icing yg sederhana keras. Tunggu die kering dulu. Ini boleh la panggil mcm benteng. kena betul2 kering baru letak yang bahagian dalam dia..sebab yg bahagian dalam tu lagi cair..kalau tak kering betul, takut die melimpah keluar..habislah comot biskut tu nanti




2) Baru banjirkan dia dengan royal icing yang konsistensi lebih cair (bahagian dalam). 



Tadaaa...faham ke pening?hihi..

Takpe..takpe..lenkali kite buat tutorial ye step by step..hihi..

Mekaseh sudi baca =)

Friday 4 April 2014

Sugar Cookies Sponsorship utk org yg Femes amat..

Mama masih dalam fasa berbolak balik dan pening lalat selepas resign Isnin hari tu..mcm tak pasti pulak nak ke mana..tapi..tetiba..terjumpa kawan baru yang memang berniaga full time dan dia berniaga hanya di event dan bazaar..dan yang bestnye, dia tak kedekut ilmu..banyak share hal-hal berniaga dengan mama...Jazakallah..hanya Allah yang mampu balas budi baik beliau...mama akan ingat sampai mati (its a promise!)

Pada hari yang sama jugak..ade sorang icon dalam dunia fotografi yang mmg mama follow page FB nye telah post status mencari sponsor cupcake utk pembukaan galeri beliau di mana hasil jualan akan disumbangkan kepada rumah anak yatim yang dinaungi beliau..dan sebagai balasan, adelah free advertisement...dalam hati mama..boleh jgk cuba nasib sbb mama dah lama ade niat nak libatkan diri dengan aktiviti volunteer cuma masa tak tepat/tak begitu mencari/konon2 bizi (heh!)...jadi dah ada peluang..cuba je lah kan..free advertisement tu..belakang cerita..mama takdelah kisah/tanya sangat kt org femes itu cmne die nak advertise/promote..terpulang..taknak promote pn takpe..

Tapi sebab beliau mentioned nak cupcake..mama pon mcm ragu2..sbb mama tau cupcake berdoyon org buat, plus lagi tahap expert terlampau..mama ni apelah sangat khenn..jadi cm tak jadi nak PM (private message) beliau..pastu..takpelah..bagi je suggestion sugar cookies..kot die berkenan ke...tak pe..DARE TO BE DIFFERENT..ngehh...different sgtlah ko kan..hahaha..

Tak lama pastu...beliau reply..waaaa..excited sangat..pstu..beliau pon stuju..makanya..jadilah ini sugar cookies bentuk kamera..customize dengan nama org glemer itu..huhu..mama berani buatkan 50pcs je sbb proses buat die rumit..step by step..kelmarin dgn hari ni dah dapat buat 34pcs..jadi tggl 16pcs lagi..jadi malam ni lah kite sengkang mata siapkan biskut...tengah2 buat..si fateh plak datang gi cocok biskut..adeilah anak..


Semoga beliau terus sukses..terus low profile..terus bangunkan ekonomi org Islam Melayu kita..

Terima kasih banyak2 Tuan Saiful Nang!