Friday 21 February 2014

Happy Anniversary to us!

19/2 yg lepas adalah anniversary mama dan incik suami..dah 4 tahun dah kami kawen yek?kejap je..cerita cinta kami takdelah complicated sangat..beliau lah cinta pertama dan harapnya, jadi cinta terakhir mama..wuwuwwu..aminn..

sebenarnya dah kenal lama..dia adalah class mate mama..masa tu kami sekolah kt satu sekolah berasrama penuh kat terengganu, tahun 2000 (millenium batch katanya)..tapi..sebab mama ni pemalu ngan penakut, tak penah sekali pon mama tegur mamat itu (which is incik suami sekarang)..plus tak tahan tengok kepoyoan die and the geng..hahaha..camlah cool sangat (abammm jgn marah ekk..haha..kutuk sikiiitt je)

pahtu..ntah cmne ntah..bila masuk universiti, kami tercontact balik..pastu ade 1 hari tu..mama gatal tangan gi s.m.s and ajak beliau dating kt KFC kt sogo tu..pastu..bermulalah ceritera cinta kami..waaa..1st date dh tanye dah..merokok x?hahaha..mmg x bleh blah soklan mama..gagaga..

lps dh kenal..ok plak mamat ni kan..x de lah poyo sgt..haha..dari kawan, bercinta, tunang dan kawen dan ada anak..klau nk kira dari tahun kami kenal dari zaman sekolah, dah 14 tahun lah yek?lame jgk..huuu..

to my abamm..if you reading this..mama tak reti nak jiwang buat ayat puitis bagai..tapi ketahuilah..aku chenta padamu..

Buweekk..muntah warna warni jap..

Eh..betol...mama sayammm abammm..thank you for being patients with me..with permata hati kita Al-Fateh..for being a GREAT father to him..for being supportive to what ever I am doing and I am best at..

Saya sayang awak seorang..semoga sehingga Jannah..Insyallah..aminn..


Monday 17 February 2014

Resepi Cheese Tart Blueberry..

Sudah lama mau menepek resepi..tapi malasnyee nak taip..minggu lepas mama agak bz membuat oder cheese tart ini..cheese tart senang nak buat..cuma agak leceh tang nak buat tart shellnya..nak senang, boleh beli ready made, tapi mama prefer buat sendiri sebab tak tau yg ready made tu sedap ke tak..

Resepi mama dapat dari flyers yg mama dapat dari kedai bakery yg mama biasa kunjungi untuk beli barang baking iaitu Bagus Bakery kat Shah Alam..

Ade jgk yg tnya pasal kelas..terus terang cakap, mama malu nak ajar sebab mama bukannya pandai sangat..belaja dari cikgu Belog dengan pakcik You Tube aje..jadi..memang seganlah nak ajar..hmmm..

Jom belek resepi!

Resepi: Blueberry Cheese Tart 
Sumber: Bagus Bakery (flyers)

*Boleh dapat 30 biji tartshell saiz, saiz sederhana..kalau x silap dalam 4 cm in diameter kot saiz acuan die..

Resepi Tart Shell

130g mentega
250g tepung gandum
50g gula castor
1 biji kuning telur
Air sedikit-sekadar cukup untuk mengikat adunan tu jadi doh

Cara-cara

1) Campurkan tepung, butter dan gula bersama-sama
2) Adun doh sampai jadi mcm serbuk roti.
3) Masukkan kuning telur, adun sebati. Masukkan sikit air sedikit sahaja hanya bagi bolehkan adunan tu bind togather/jadi doh.
4) Masukkan dalam peti lebih kurang dalam 15 minit je sebelum dimasukkan dalam acuan.
5) Masa masukkan acuan tu, takyah sapu minyak ke ape..kalau ckup masak, die senang je tercabut keluar..nak sapu pon boleh..kalau rajin la..haha


Camni rupa die bile dah masuk acuan sebelum bakar..cucuk dgn garfu sebelum bakar ye..jangan buat tebal2..nanti tak sedap..rasa bertepung sangat..jangan nipis sangat jugak takut nnt kulit jadi lembut sebab kena cream cheese..lepas paip cream cheese terus je bakar..bakar pada suhu 170 degree lebih kurang 10-15 minit/sampai kekuningan..

Sumber: Masam Manis (klik SINI)
Resepi Filling Cream Cheese

250g cream cheese-keluarkan dlm 15-20 minit sebelum digunakan..taknak cair sangat lepas dipukul
60g gula castor
20g mentega
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara

1) Pukul cream cheese dgn mentega sampai sebati
2) Masukkan gula, pukul sebati
3) Masukkan telur dan esen vanila, pukul sampai sebati dan kembang.
4) Sedia untuk dipaipkan..Boleh letak apa2 filling yg digemari..ada jual di kedai bakeri..paipkan dulu pada tart shell pastu baru paipkan cream cheese..hiaskn ikut kreativiti..bakar pada suhu 170 degree,10-15 minit

Cara melorek gambar plak mama telek blog kak Azlita Masam Manis (mcm biasa..ngeh..ngeh)..sila klik SINI..

Ambil sikit je dari adunan cream cheese tu..dan warnakan..mama pakai warna purple, merah (utk bezakan perisa) dan hijau utk daun..pakai lidi berbeza utk buat setiap warna..

Buat dot..buat garis memanjang..pastu..pakai lidi lain untuk tarik dari atas ke bawah (dari bahagian tengah hujung dot tu, tarik turun ke bawah melalui bahagian tengah garisan melintang warna hijau tu..faham x?faham x?)

So inilah hasilnya..

SELAMAT MENCUBA!

Thursday 13 February 2014

Jiwa kena kental!

Minggu ni mama ada oder yang agak banyak..yang mengorder ni regular mama dan biasanya bila die oder, utk event sama ada wedding/reception..

Ni antaranya lah..cheese tart blueberry..nampak x label cantek tu?hihi..


Kalau mama buat ni full-time, rasanya senang je siap..tpi sbb siang mama kerja, malam je ade masa nak baking..tu pun lps pukul 10 je sbb tunggu fateh tido....jadi, masa adalah sangat terhad..penat memang penat..tpi bila buat benda yg kita suka sgt buat, penat pun takpe..seronokkkk je rasanya walaupun tak cukup tido..

Teringat video kontroversi Prof. Muhaya dulu yg masa dia bagi komen psal barang naik harga..dia ada bagi cadangan suruh buat kerja part-time..utk tambah pendapatan katanya..betullah tu..tpi sbb mama ni memang bukan peminat dia..masa dengar tu, sambil dalam hati menjawab sekali ape yg die sarankan..haha

"Alangkah mudahnya saranan Prof ni..semudah ABC..huhu.." 

Harus diingat ye..jiwa kena kental, semangat kena kuat!

Klau buat kerja2 part time (buat kek/pastry mcm mama) ni antara cabaran dia:

  1. Penat melampau..tak cukup tido..mama memang dah jadi kebiasaan..lepas siap je oder banyak2, memang demamlah pastu..
  2. Komitmen pada customer..kadang tu ada customer nak, tapi takleh deliver sbb kita bekerja..patut kite ikut timing customer..ni terbalik plak..sori customer!
  3. Cuti banyak habis..bukan sebab gi bercuti..tapi sebab nak siapkan oder, nak hntar..kihkih..
  4. Asben makan lauk cincai2 je..kesian asben mama..tapi..alhamdulillah..setakat ni dia masih menyokong teguh..sebab mama dah bgitau die..mama usaha ni sbb mama kalau mama ade bisnes mcm ni, mama boleh benti keje, boleh jaga beliau dan anak (soon, anak2)..hii..bukan nak cakap bisnes boleh buat sesuka hati, tapi apa yg mama nak, masa dengan anak dan waktu kerja yg fleksible..
So amacam? ade bran?kentalkan jiwa anda!


Tuesday 11 February 2014

Logo Sticker Pertamaku..

Macam yg mama update sebelum ni..tahun ni nak serius lagi buat baking2 ni..mama tau ramaiiiii sangat yg buat bisnes mcm ni..tapi..rezeki..mana kita tau kalau x usaha dan cuba ye dok?

1st step adalah dengan buat label sticker utk produk..dlu ade..tapi print sendirila..klau msuk peti ais, hbis rosak dakwat die...chumutttt je jadi..design pon pkai paint je..kiki..klau habis, harapkan incik suami je print..mama maleh!!!tu kadang produk bogel je takde label..x cantik la kannn..

Logo sticker lama
So..pencarian company printing pon bermulalah weekend hari tu..punyelah ngong sgt tak google je online..bersepah kot..saja cari jalan susah dengan merayap kat shopping mall..dapat penat lagi adelah..tapi sebab kunun nk yg reliable dan senang nak berurusan..cri sendiri lah..tapi tak jumpa pon..

Selepas ditanya-tanya..adelah kawan facebook mama yg promote Aizara Design (klik sini)..die buat home based jgk..kt situ mcm ade connection gitu dengan mama..kiki..sama2 mommy..sama2 gigih nak develop bisnes..sekejap je siap..senang jgk berurusan dengan ownernye..

Semalam siap design dan print..pagi tadi dah pos..esok dapat..insyallah..harga pon ok..berpatutan..sesuai utk org yg bisnes kicik2 mcm mama neh..inilah ropenye..tadaaaa!

Logo sticker baru

Ok lah tu kann..not bad for a start..do pray for me ye kawan2! =)




Monday 10 February 2014

Bisnes Plan..

Recently mama tengah menggiatkan diri cari jalan mcm mana nak kembangkan lagi bisnes bakeri mama yg tak seberapa itu..cita-cita kena seiring dengan usaha..ye dok? jangan jadi angan-angan makcik jenin je..huhu..of cos jgk pengorbanan..bukan senang nak buat 2 benda dalam satu masa..penat memang penat..tapi demi anak..mama kuatkan semangat..

Takmolah dah setahun pon masih statik..sekurang-kurangnya berkembang jgk..biarpun sikit..janji ade progress..

Utk tahun ni, mama cuba nak involve dengan event...so boleh kumpulkan lebih ramai customer..doakan ye...tengah aim beberapa event..so far dah confirm utk bulan depan..nak buat banyak2 pon tak boleh sebab mama pon bekerja..so..pelan2 kayuh...sape2 yg ade event yg boleh rekemen, silalah bgitau mama..terima kasih sangat2!

Asben plak..tengah nak develop bisnes tshirt under his own label..so..tungguuuu..macam biasa..mama admin dan marketing ler..al maklum je, keje memang marketing..jadi sikit2 tu taulah..

Semoga usaha ni membuahkan hasil...dan dipermudahkan-Nya..aminnn..


Friday 7 February 2014

Resepi kek pandan kastad..

Kek ni dah lameeee sangat mama buat utk sorang kawan mama..baru nak bagi resepi..ngeh..ngeh..

Percubaan pertama gagal..tengok resepi kat buku..pastu bila cari resepi kat pakcik google..jumpelah resepi yg sama di blok kak yati cuma dengan step buat kek yg lebih detail..barulah jadi..gitulah gamaknye kalau blaja takde cikgu ni..try n error jekk..jom tengok resepi..


Resepi: Kek Pandan Kastad
Sumber: Kak Yati (sila klik)

Bahan-bahan ( 1 biji kek )
  • 5 biji telur gred A
  • 150 gm gula kastor
  • 1 sudu besar ovalette
  • 80 ml air daun pandan-(guna santan atau susu cair pun boleh)
  • 80 ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu kecil pes pandan
  • 1 sudu kecil baking powder *
  • 150 gm tepung super fine/ tpng kek*(* di ayak..)
  • sedikit pewarna hijau dan perisa pandan
Cara-Cara
  1. Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  2. Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul de


** Pukul telur bersama gula hingga kembang, pastu 

masukkan ovalette dan pkl kembang lagi. Pastu barulah 

masukan tepung dan susu/santan/air pandan serta minyak 

secara berselang seli. Gaul rata dan bolehlah di bakar.

Bahan-Bahan Utk Kastard Pandan

  • 1 biji kek span pandan
Bahan (A)
  • 180 gm gula kastor
  • 500 ml air daun pandan
  • 1 sudu besar serbuk agar-agar segera
Bahan (B)
  • 400 ml santan pekat
  • 85 gm tepong hoen kwee hijau
  • 1 sudu kecil pewarna hijau
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Kek span di hiris kepada 2 bahagian. Ketepikan
  2. Untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. Masak atas api sederhana hingga mendidih. Kacau hingga gula hancur.
  3. Satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
  4. Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
  5. Sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
  6. Letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. Tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
  7. Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
  8. Hentakkan acuan 3 kali di atas meja agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
  9. Keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . Hias mengikut citarasa anda..
Versi dah potong..x pandai potong kek rata..huhu..next time buat mama bakar loyang asing2..hehe..
Leceh sikit part nak buat kastad tu...

SELAMAT MENCUBA!

Thursday 6 February 2014

Usaha cegah demam denggi..

Sekarang ni musim demam denggi kot sebab boleh kata selalu sangat je dapat berita sahabat handai yang terkena demam denggi..risau jugak lebih2 lagi bila ada anak kecik ni..kami sakit takpe..jangan lah anak sakit..sakit jiwa raga tengok..sedihhh..


Kalau kat rumah tu, memang banyak nyamuk berkeliaran..ade tu tak sedar pon die menggigit..tau2 tengok ada nyamuk berperot boncit berterbangan..huiii..gerammmmm seh..lebih2 lagi kalau tak dapat nak pukul dgn picit2 isi perut die..sanggup mama cari nyamuk merata..dendam kesumat teramat!!

Fateh plak dah beberapa malam ni mengamuk sebab tido diganggu nyamuk..makanya..mama pon pasang ubat nyamuk merata..sampai 2 ubat nyamuk mama psang..lantaklah umah tu nak bau asap pon..pastu semalam mama beli repellent ni..sebelum ni tak pernah cuba..senang je pakai..tampal je kt baju..selamat untuk baby dan kanak2..comel plak tu..gambar katun2 (sbb utama beli)..hihi 

RM11.90 je..ade 10 patch..boleh last up to 12 hours..


Haa..yang ni mama tampal kat punggung dk tecit ni..sbab taknak bagi die nampak..jap lagi die nampak ni, hari2 nak bertampal je kang..huuu..kan gambar katun tu..cantik..mesti die ingat benda ni mainan je..

Hasilnya..die tido lena sampai pagi..tak mengamuk dah..mama pon boleh tido..ngeh..ngeh..

Tuesday 4 February 2014

Resepi Chocolate Indulgence..

Dalam banyak-banyak kek mama buat..yang ni paling berpeluh ketiak nak buat..hahaha..maksudnya bkn peluh menitis atas kek ye..huuu..maksudnya penat..huaaa..resepi senang...tapi disebabkan stepnya banyak dan dia perlukan masa sekurang-kurangnya 2 hari untuk disiapkan menjadikan ianya kek yg agak leceh utk disiapkan..

Yg ni oder dari opis mate husband mama sempena birthday husband beliau..jadi mama taktau lah rupa dalamnya mcm mana..tapi menurut kata beliau, sedap..husband beliau siap ingat kek ni beli kat secret recipe..wahaha..mama pon tak semena-mena bangga sekejap..keh..keh..Alhamdulillah..

Bunga ros tu daripada gula fondant..ececeh..baru balaja buat..senang je rupanya..yg penting kreativiti kot..ade jugak kawan-kawan yang nak belaja dari mama buat kek/pastri tapi mama macam malu je nak ajar..bukan kedekut ilmu..tapi rasa ilmu tak cukup lagi nak ajar orang..sebab diri sendiri pon belaja dari buku/blog dengan cikgu you tube je..kelas yg penah pegi pon kelas buat roti jer..tu pun lepas ikut kelas, berbulan jugak baru menjadi roti..hihi..nanti dulu ye kawan-kawan..mama timba ilmu dulu dari yg lebih pakar..tiba masa, mama share dengan buat kelas yer..buat sementara waktu ni, sila belek blog ini.. ;)

Ok..balik kepada resepi..mama amik dari blog puteri manja..lengkap dari A-Z..jom tengok resepi..


Resepi: Chocolate Indulgence
Sumber: Rasa2selera puteri manja-sila klik utk step by step picture

INFO PENTING YERR...MULA2 SEKALI KITA BUAT FILLING MOUSSE COKLAT PUTIH SEHARI SEBELUM KITA BUAT KEKNYA....SBB COKLAT PUTIH KENA SIMPAN DLM PETI SEJUK SEKURANG2NYA SEHARI LAH LEBIH BAIK....PLS TAKE NOTE.

CHOCOLATE CHIFFON
BAHAN A
30GM SERBUK KOKO (LARUTKAN DGN 120ML AIR SUAM)
4 BIJI KUNING TELUR (TELUR DIASING PUTIH DAN KUNING)
100GM GULA KASTOR
130GM TEPUNG NAIK SENDIRI
1/2 TSP BAKING POWDER
1/2 TSP SODA BICARBONATE
60ML MENTEGA (DICAIRKAN)/MINYAK JAGUNG
1 TSP ESEN VANILA

BAHAN B
4 BIJI PUTIH TELUR
60GM GULA KASTOR
1/4 TSP CREAM OF TARTAR

CARA-CARA
1. PANASKAN OVEN PADA SUHU 180C. SATUKAN BAHAN A DAN PUKUL HINGGA KEMBANG MENGGUNAKAN HIGH SPEED.
2. DI DALAM MANGKUK LAIN PUKUL BAHAN B (PUTIH TELUR) HINGGA KENTAL GUNA HIGH SPEED.
3. SATUKAN BAHAN A KE DALAM BAHAN B SECARA KAUP BALIK. TUANG KE DALAM LOYANG 9" DAN BAKAR SELAMA 40 MINIT ATAU HINGGA MASAK.
4. ANGKAT DARI LOYANG DAN TELENGKUPKAN KEK DI ATAS REDAI BIARKAN BETUL-BETUL SEJUK BARU DI POTONG KEPADA 4 LAPISAN- (sebab mama agak fail potong kek jadi 4 lapisan, mama bakar dalam 4 loyang, bahagi sama rata supaya tebal sama)

FILLING : MOUSSE COKLAT HITAM 
200GM CHOCOLATE MASAKAN HITAM
2 KUNING TELUR (DI PUKUL DAHULU)
2 PUTIH TELUR (DI PUTAR HINGGA KEMBANG)
60GM GULA KASTOR
1/2 TBSP MENTEGA
250M WHIPPING CREAM,NON-DAIRY-PUKUL HINGGA KENTAL
1 1/2 TBSP GELATIN
50ML AIR
SIMPAN SEDIKIT ADUNAN UNTUK DI SAPU TIPIS KEPADA KEK-(baki yang tinggal adalah sangat sikit, agak bercinta nak sapu pada keseluruhan kek..dan tak kemas..jadi mama letak extra layer lagi pakai  fresh cream perisa coklat untuk bagi kemas lagi. Guna dalam 1 cup je, pukul sampai kental dan sapu)


FILLING : MOUSSE COKLAT PUTIH (yg ni kena buat sehari utk simpan semalaman)

200GM COKLAT MASAKAN PUTIH
100ML SUSU SEGAR UHT
2 KUNING TELUR (DI PUKUL DAHULU)
2 PUTIH TELUR (DI PUTAR HINGGA KEMBANG)
60GM GULA KASTOR
250ML WHIPPING CREAM NON-DAIRY-PUKUL HINGGA KENTAL
2 TBSP GELATIN
50ML AIR

TOPPING COKLAT GANACHE
150ML WHIPPING CREAM (DAIRY)
350GM COKLAT MASAKAN HITAM
1 TBSP MENTEGA CAIR
(MASAK SECARA DOUBLE BOILER, PANASKAN WHIPPING CREAM *** HINGGA BERBUIH DI TEPI PERIUK, MASUKKAN COKLAT DAN MENTEGA, KACAU HINGGA CAIR DAN TUANG KE ATAS KEK)

*** HIASAN : UNTUK PIPING COKLAT GANACHE DI ATAS KEK, SEJUKKAN DAHULU COKLAT DI DALAM PETI SEJUK SELAMA 4 JAM. KELUARKAN DARI PETI SEJUK DAN KACAU DENGAN HAND WHISK HINGGA RATA, MASUKKAN KE DALAM PIPING BAG DENGAN NOZZLE PILIHAN DAN PIPE DI ATAS KEK ATAU DI TEPINYA. SETELAH SIAP MASUKKAN KEMBALI KEK YANG DI HIAS DENGAN COKLAT KE DALAM PETI SEJUK.

*** UNTUK MENDAPATKAN COKLAT GANACHE YANG LEBIH KERAS TAMBAHKAN SUKATAN COKLAT MASAKAN LAGI BANYAK LAGI PEKAT TEKSTURNYA DAN SESUAI UNTUK MEMBUAT BUNGA ATAU BORDER.

CARA-CARA :

MOUSSE COKLAT HITAM
1. RENDAM GELATIN DGN AIR SEHINGGA KEMBANG. CAIRKAN SECARA DOUBLE BOILER HINGGA GELATIN LARUT (cara cairkan dari blog kak Azlita sila klik sini)

*tips penting:biarkan je gelatin dalam air panas (double boil) supaya dia tak keras..gelatin kalau sejuk cepat je dia keras..kalau keras nanti susah nak campur dalam adunan coklat..yang penting kena cepat siapkan adunan coklat)

2. CAIRKAN COKLAT MASAKAN SECARA DOUBLE BOILER, MASUKKAN KUNING TELUR KE DALAM ADUNAN COKLAT CAIR DIIKUTI MENTEGA DAN GELATIN CAIR, GAUL HINGGA SEBATI. ANGKAT.
3. DI DALAM MANGKUK LAIN, PUTAR PUTIH TELUR DAN GULA HINGGA KEMBANG, KAUP BALIK KE DALAM ADUNAN COKLAT YANG MASIH PANAS KEMUDIAN MASUKKAN WHIPPING CREAM YANG DIPUTAR, GAUL HINGGA RATA.
*** SIMPAN DLM PETI SEJUK 1 JAM


MOUSSE COKLAT PUTIH
1. RENDAM GELATIN DAN AIR SEHINGGA KEMBANG. CAIRKAN SECARA DOUBLE BOILER HINGGA GELATIN LARUT. KETEPIKAN.
2. CAIRKAN COKLAT MASAKAN PUTIH SECARA DOUBLE BOILER, MASUKKAN KUNING TELUR KE DALAM ADUNAN COKLAT CAIR DIIKUTI GELATIN CAIR, GAUL HINGGA SEBATI. ANGKAT.
3. DI DALAM MANGKUK LAIN, PUTAR PUTIH TELUR DAN GULA HINGGA KEMBANG, KAUP BALIK KE DALAM ADUNAN COKLAT YANG MASIH PANAS KEMUDIAN MASUKKAN SUSU CAIR DAN WHIPPING CREAM YANG DIPUTAR. GAUL HINGGA RATA.
4. MASUKKAN MOUSSE KE DALAM PETI SEJUK SELAMA 4 JAM SEHINGGA BEKU. KEMUDIAN KELUARKAN DAN PUKUL DENGAN WHISK MENGGUNAKAN HIGH SPEED HINGGA PEKAT DAN BERTANDUK. SEELOKNYA MOUSSE COKLAT PUTIH DI BUAT SEHARI LEBIH AWAL. *** DAN DI SIMPAN DI DALAM PETI SEJUK. APABILA HENDAK DI GUNAKAN, WHISK SEMULA HINGGA KEMBANG BARU DI SAPU KE ATAS KEK.

CARA-CARA :
1. POTONG CHIFFON KEK KEPADA 4 LAPISAN.
2. LAPISAN PERTAMA : LETAK KEK KE DALAM LOYANG 9" (LOOSE BASE TIN). TUANG MOUSSE COKLAT PUTIH DI ATASNYA DAN RATAKAN.
3. LAPISAN KEDUA : LETAK KEK DI ATAS LAPISAN PERTAMA, TUANG MOUSSE COKLAT HITAM DI ATASNYA DAN RATAKAN.
4. LAPISAN KETIGA : LETAK KEK DI ATAS LAPISAN KEDUA, TUANG BAKI MOUSSE COKLAT PUTIH DAN RATAKAN.
5. UNTUK LAPISAN TERAKHIR, LETAK KEK DI ATAS LAPISAN KETIGA DAN SIMPAN DI DALAM PETI SEJUK SEMALAMAN.
6. KELUARKAN KEK DARI ACUAN, SAPU TIPIS DENGAN MOUSSE COKLAT HITAM KESELURUH KEK DAN SIMPAN SEKEJAP DI DALAM PETI SEJUK HINGGA BEKU. (Mama sapu dengan fresh cream coklat sebab nak bagi kemas lagi).

Lepas keluar dari loose base tin..seksa sikit nak keluarkan...huhu..sebab tu momot..boleh pakai springfoam..tapi yg ade cuma saiz 9 inci je..kek ni memang pakai loyang saiz 9 inci tapi dah mengecut sikit bila dah bakar..
Dah sapu dengan baki coklat mousse yang cinonet tu..

Sapu dengan fresh cream coklat

7. LETAK CAKE DI ATAS WIRE RACK DAN TUANG TOPPING COKLAT GANACHE, BIAR COKLAT MENGERAS BARU DI HIAS.
8. POTONG MENGGUNAKAN PISAU YANG DIRENDAM DI DALAM AIR PANAS, LAP DAN POTONG KEK.

Haaa...senang ke susah?hihi..Cuba jangan tak cuba..mama tak expert lagi..kalau dah expert, pejam mata pon boleh buat..hahaha..

SELAMAT MENCUBA!

Devil's Food Chocolate Cake with a Twist..

Kek ni mama buat khas untuk incik hubby mama yg dah lama nak kek chocolate yg berperisa oren..weekend hari tu tak kemana-mana sebab malas dan tau mesti jalan sesak..dengan fateh yg extra lasak sekarang ni..dok dendiam kat umah buat kek yek..hihi..

Kenapa oren dengan coklat?Kata beliau, tu kombinasi yang sesuai dan sedap..jadi..seperti biasa mama pinjam resepi kak Azlita Masam Manis..tapi ubah sket kat cream cheese frosting die di mana mama letak flavour orange..simple je buatnya plus sedap..tapi resepi kek coklat tu sedikit kering to my liking..next time kalau nak buat mama pakai resepi kek chocolate moist lah yer..baru super yummeh..hihi...

Versi Mama Yayang

Resepi: Devil's Food Chocolate Cake 

Bahan Kek Coklat 
2 cawan tepung gandum
1 / 2 cawan cocoa powder
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 / 2 sudu kecil garam
1 / 2 cawan gula pasir
1 / 2 brown sugar
125 gm mentega
2 biji telur gred A
2 sudu kecil vanila ekstrak
1/2 cawan buttermilk-(buat sendiri guna 1/2 cawan susu ditambah dengan 1 sudu kecil JUS LEMON dan rehatkan selama 10 minit)-mama tak suka cuka..jadi ganti dengan jus lemon
1 cawan air suam


Panaskan oven pada suhu 170C
Sediakan loyang ukuran 9 inc.
Alas dngn kertas minyak dan sapu butter di sekelilingnya.

Ayak tepung, cocoa powder, soda bikarbonat, garam, dan ketepikan.
Pukul mentega dengan gula sampai ringan dan mengembang, tambah telur.
Bila semuanya sudah sebati masukkan bahan-bahan  kering(tepung, cocoa powder) bergantian dengan bahan2 cecair (buttermilk+air suam) dalam tiga bahagian.
Terakhir masukkan vanili estract.
Bakar selama sekitar 30 minit atau hingga masak.

Cream Cheese Frosting
125gm Philadelphia cream cheese
60gm mentega
1/2 cawan gula aising
Perisa oren dan pewarna secukupnya

Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.

Chocolate Ganache
100ml double cream/ whipping cream
250gm coklat gelap dicincang halus
1 sudu besar golden syrup
1 sudu teh paste vanila 


Double boil cream jangan sampai mendidih,tambah coklat & sedikit garam, kacau rata. Bila semua sudah cair 
Angkat dan sejukkan

Melapis Kek
Tunggu kek benar-benar sejuk
tuangkan cream cheese frosting atas kek dan ratakan. Ita masukkan dalam piping bag dan paipkan atas kek.
Simpan dalam peti ais sebentar hingga cream cheese mengeras dalam 20 ~ 30 minit. Camni rupanya lepas dipaip dengan cream cheese.



Tuangkan ganache coklat atasnya
Hiaskan kek mengikut kreativiti. Mama hiaskan dengan white coklat dengan sikit sugar beads.
Simpan semula kek dalam peti ais hingga ganache mengeras

Untuk memotong kek yang menggunakan cream cheese.
Celupkan mata pisau dalam air panas atau boleh juga panaskan mata pisau atas  dapur. 
Lap mata pisau dan potong.

Senang je..SELAMAT MENCUBA! =)